Evropský den melanomu přinesl velký zájem o vyšetření i v Nemocnici Na Bulovce

K Evropskému dni melanomu se dnes přihlásilo víc než sto dermatologů z celé České republiky. Počet lidí s nádorovým onemocněním kůže u nás stále přibývá. Přitom včasné odhalení maligního melanomu může pomoci jeho úspěšné léčbě. Do dnešní preventivní akce se zapojila i pražská Nemocnice Na Bulovce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stan proti melanomu na Václavském náměstí

Stan proti melanomu na Václavském náměstí | Foto: Filip Jandourek

Na její Dermatovenerologické klinice tak byli schopni preventivně vyšetřit stovky pacientů.

„Dorazila jsem, protože jsem měla podezřelé mateřské znaménko. Přišla jsem poprvé na tenhle den,“ svěřila se paní Alena, která vystála dlouhou frontu zájemců o vyšetření.

Zájemců o preventivní vyšetření každý rok přibývá. V Nemocnici Na Bulovce se proto do Evropského dne melanomu zapojilo hned několik lékařů, mezi nimi i primářka Dermatovenerologické kliniky Naděžda Vojáčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadá vyšetření kůže při příležitostni Evropského dne melanomu, zjišťovala Veronika Štefanová

„Čtyři lékaři na naší klinice od rána vyšetřují pacienty, kteří přišli v rámci Evropského dne melanomu. Do této chvíle jsme vyšetřili asi 80 pacientů,“ říká Naděžda Vojáčková a shrnuje výsledky vyšetření:

„U jednoho pacienta máme určitě velké podezření na jeden typ zhoubného nádoru a asi tři další pacienti jsou suspektní. Taková znaménka, která by mohla, ale nemusí. Takže uvidíme podle histologického vyšetření.“

Maligní melanom stále zůstává jedním z nejčastějších zhoubných nádorů. Jeho nárůst se v České republice pozoruje zvlášť u osob mezi 10. a 30. rokem věku. Rizikových faktorů je celá řada.

„Patří mezi to jednak vrozený fototyp kůže, takový ten světlý typ, kdy člověk se nikdy neopálí, vždycky spálí. Dále sem patří lidé, kteří mají mnohočetné získané pigmentové névy. Dále sem patří lidé, kteří mají více než pět takzvaných dysplastických pigmentových névů. To jsou takové ty nepravidelné, ze kterých se právě melanom může vyvinout,“ říká přednostka Dermatovenerologické kliniky Jana Hercogová.

Melanom je zhoubný nádor, který vychází z pigmentových buněk. Na jeho vzniku se podílí především UV záření. Může mít různé podoby. Šíří se buď po povrchu, nebo mírně do výšky. Pokud se začne tvořit na původní zdravé kůži, projevuje se nejprve jako barevná skvrna, která se pomalu zvětšuje. Pokud se tvoří na základě mateřského znaménka, projevuje se změnou jeho barvy, tvaru nebo velikosti.

V České republice na maligní melanom ročně zemře zhruba 300 lidí. Včasná diagnostika znamená lepší prognózu a krédem všech dermatologů je, že žádný pacient by neměl na melanom zemřít.

„Jestliže ho včas najdeme a včas léčíme, to znamená: chirurgicky odstraníme, můžeme prakticky pacienta vyléčit – řekněme – téměř ze 100 procent,“ dodává Jana Hercogová.

Vyšetření kůže je bezbolestné a trvá jen několik minut. Jana Hercogová proto doporučuje, aby takové vyšetření podstoupil každý. Lékař si pro něm prohlédne celý kožní povrch pacienta. Případný podezřelý útvar na kůži vyšetří buď ručním nebo digitálním dermatoskopem, kterým nasnímá podezřelý útvar do počítače.

Za 13 uplynulých ročníků Evropského dne melanomu bylo v České republice vyšetřeno více než 56 tisíc osob.

mad, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme