Severovýchod Moravy a Slezska zasáhnou vydatné deště. Silný vítr ohrozí i východ Čech

Od dnešního poledne až do soboty čekají severovýchodní část Moravy a Slezska intenzivní lijáky. Podle meteorologů se přidá i vichřice a zvednou se hladiny řek. Počasí v České republice ovlivňuje tlaková níže, která se bude velmi zvolna přesouvat z Balkánu nad Ukrajinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Déšť, prší, deštivé počasí (ilustračni foto)

Déšť, prší, deštivé počasí (ilustračni foto) | Foto: Filip Jandourek

„Srážky budou zesilovat během dnešního odpoledne, pokračovat v pátek a v sobotu by měly zvolna slábnout,“ přibližuje meteorolog Jan Šrámek.

„Nejvíc pršet bude na severním návětří Beskyd a Jeseníků, kde by mělo za 48 hodin, od čtvrteční dvanácté do sobotní dvanácté, napršet 80 až 120 milimetrů srážek,“ dodává.

V Moravskoslezském kraji – mimo horských oblastí – by mělo za stejné období napršet 30 až 70 milimetrů. Podobné srážkové úhrny meteorologové očekávají i v Orlických horách.

Kvůli vydatnému dešti budou stoupat především hladiny řek v povodí Bečvy, Odry a horní Moravy. V noci ze čtvrtka na pátek a během pátku by mohl být na řadě toků dosažen první stupeň povodňové aktivity.

Meteorologové někde nevylučují ani druhý stupeň a na menších tocích dokonce třetí stupeň. Mezi nejvíce postižené oblasti podle nich budou patřit zejména povodí na návětrné straně Beskyd, tedy povodí Bečvy a Olše, a povodí horní Moravy.

Vítr může vyvracet stromy

Na východě České republiky zesílí vítr. Během čtvrtka by měl v průměru dosahovat 8 až 13 metrů za sekundu, v nárazech až kolem 25 metrů za sekundu. Na Českomoravské vrchovině a na východě Pardubického kraje bude foukat rychlostí kolem 20 metrů za sekundu.

Silný vítr může působit problémy v dopravě a energetice. Pravděpodobně bude lámat větve a zejména v oblastech s podmáčeným terénem by mohl také vyvracet stromy.

Meteorologové doporučují zajistit okna a dveře a upevnit volně stojící předměty. Pozor by měli dávat i řidiči, větrné poryvy totiž mohou auto učinit neovladatelným.

Výstraha před deštěm | Foto: Český rozhlas

Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme