Ve Španělsku se špatně předjíždí, i proto jsou jezdci Mercedesu opět favority

Seriál závodů mistrovství světa Formule 1 se z Asie přesunul do Evropy. O další body budou jezdci bojovat na Katalánském okruhu ve Velké ceně Španělska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vedoucí muž seriálu Nico Rosberg sleduje výsledky prvního pátečního tréninku na Velkou cenu Španělska

Vedoucí muž seriálu Nico Rosberg sleduje výsledky prvního pátečního tréninku na Velkou cenu Španělska | Zdroj: Reuters

Dosavadní průběh letošního ročníku Formule 1 patří jednoznačně stáji Mercedes, která opanovala poslední tři závody a vede s obrovským náskokem pohár konstruktérů.

Pohodu, která u týmu panuje, potvrdil během pátečního dopoledního tréninku na Katalánském okruhu Hamilton. Britský jezdec byl o 0,8 vteřiny suverénně nejrychlejší.

Přehrát

00:00 / 00:00

S redaktorem časopisu Formule Petrem Dufkem si povídal Petr Král

„Rozdíl je pro všechny ostatní skutečně varující. Zdá se, že na Mercedes stále nikdo nic nevymyslel,“ říká šéfredaktor časopisu Formule Petr Dufek.

Během posledních sedmi ročníků měla Velká cena Španělska pokaždé jiného vítěze. Loňský triumf obhajuje domácí závodník Fernando Alonso.

Podle Petra Dufka bude trend nedávných sezon pokračovat i letos. Hamilton a Rosberg totiž na místní trati ještě první místo neslavili. A právě oni jsou největšími favority sobotní kvalifikace, která obzvlášť ve Španělsku napoví, jak by mohl dopadnout nedělní závod.

„Na Katalánském okruhu zpravidla vyhrává jezdec, který stojí na čele startu, na trati se špatně předjíždí. Okruh navíc všichni dobře znají, nikde jinde se nenajezdí tolik testovacích kilometrů,“ udává Petr Dufek, proč by mohli zvítězit jezdci Mercedesu.

Katalánský okruh je známý svým drsným povrchem, který je náročný na volbu pneumatik. Počet plánovaných zastávek si ale Petr Dufek tipnout netroufá.

„Volba taktiky je závislá na tom, jak jednotliví jezdci opotřebovávají své pneumatiky. Například Sebastian Vettel uměl s pneumatikami velmi dobře zacházet, v letošním roce se mu to ale nedaří, a pak tedy musí volit více zastávek. Záležet bude i na jednotlivých monopostech, a i v tom má navrch Mercedes,“ dodává Petr Dufek.

Petr Kadeřábek, Petr Král, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme