Basketbalistkám začne příprava na MS, vrací se Jana Veselá s Evou Vítečkovou

Ženská basketbalová liga skončila vítězstvím USK Praha. Národní tým ale čeká světový šampionát v Turecku, kam si basketbalistky zajistily postup díky šestému místu na mistrovství Evropy ve Francii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Veselá (uprostřed) ve tvrdám souboji s tureckými hráčkami

Jana Veselá (uprostřed) ve tvrdám souboji s tureckými hráčkami | Zdroj: ČTK

„V širším kádru bude 16 hráček,“ prozradil úvodní informaci reprezentační trenér Lubor Blažek, příprava začne na začátku června rekondičním soustředěním v Lázních Bělohrad.

Oproti loňskému mistrovství Evropy sestava nedozná velkých změn. „Může být tak silný jako na ME ve Francii. Je tu řada zranění, takže musíme pracovat tak, aby byl tým v přípravě kompletní,“ plánuje trenér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenéra a hráčky basketbalové reprezentace navštívil reportér ČRo Pavel Petr

Aktuálně je mimo hru zraněná pivotka Ilona Burgrová, ze závěru ligy jí vyřadilo zlomené zápěstí. Po mistrovství Evropy ještě nezasáhla do soutěžního zápasu ani Jana Veselá. Ligovou sezónu nestihla, na zápasy v Turecku by ale měla být fit.

„Co se stalo, to se stalo a musíme jí do herní pohody vrátit. Mistrovství světa je až v září a do té doby je dost času. Bude mít dlouhou herní přípravu a možnost odehrát 12 přípravných zápasů,“ věří v návrat formy jedné z opor Lubor Blažek.

Do národního týmu se navíc vrací evropská šampionka z roku 2005 a vicemistryně světa z domácího turnaje před čtyřmi lety Eva Vítečková.

Na křídle hrající basketbalistka a dnes už čtrnáctinásobná vítězka ligy ovšem také finále nejvyšší domácí soutěže nestihla. Na vině byly problémy se svalem.

České basketbalistky prohrály v přípravě s Francií 60:74. Neprosadila se ani Eva Vítečková (na snímku) | Foto: ČTK

„Nebylo to nějak vážné, ale potřebovala jsem čas a nechtěla jsem to honit, už nejsem nejmladší. Chtěla jsem zranění doléčit,“ vysvětluje Eva Vítečková.

Loňské ME sledovala rodačka ze Žďáru nad Sázavou jen v televizi. Po letech, kdy ligu střídala reprezentace, už cítila potřebu si od vrcholového basketbalu odpočinout:

„Neviděla jsem všechny zápasy, ale mistrovství jsem sledovala. Holky se mění, takže už k nim nemám vztah jako ke svým vrstevníkům,“ přiznává basketbalistka. Mistrovství světa je ale velkou motivací.

Celý tým čeká náročná příprava: „V první fázi bude herní příprava v Japonsku. Ve druhé fázi budeme hrát přípravné zápasy v Trutnově, karlovarský turnaj a těsně před MS budeme hrát se Spojenými státy,“ nastiňuje program trenér Lubor Blažek.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme