Evropské volby jsou za dveřmi. O členství v komisích je v Královéhradeckém kraji velký zájem

Některá města v Královéhradeckém kraji registrují velký počet zájemců o členství ve volebních komisích ve víkendových volbách do Evropského parlamentu. Zaregistrováno je totiž 38 stran a hnutí a řada z nich delegovala své zástupce do komisí. Úředníci mezitím připravují vlajky a nástěnky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začalo druhé kolo voleb do Senátu

Začalo druhé kolo voleb do Senátu | Foto: Filip Jandourek

„Starosta stanovil minimální počet členů okrskové komise pět a tento počet byl naplněn a někdy i překročen,“ upřesňuje Veronika Stavrinou z Kostelce nad Orlicí. V některých komisích je podle ní i šest či sedm členů.

Podobná situace je i v Rychnově nad Kněžnou. Podle Lukáše Klátila z městského úřadu má jedna komise osm členů.

„Nejnižší nutný počet je šest, ale fakticky je členů stanovených stranami víc,“ dodává Klátil. Zájemce z řad veřejnosti tak úřady odmítají.

Volby do Evropského parlamentu
Volební místnosti jsou otevřené v pátek 23. 5. od 14.00 do 22.00 a v sobotu 24. 5. od 8.00 do 14.00. K volbě je třeba platný občanský průkaz nebo cestovní pas.

Úředníci už s přípravami finišují. „Připravujeme pro distribuci vlajky, nástěnky. Protože to všechno se ještě může měnit. Může třeba dnes dostat upozornění na odvolání kandidáta a to musíme vyvěsit na nástěnky,“ dodává Veronika Stavrinou.

Problémem je i velký počet hnutí, jejichž lístky se na nástěnky nevejdou. „Zamýšlíme se nad tím, že bychom lístky dali do nějakých desek a udělali z toho jakousi listovací brožurku,“ uvádí Lukáš Klátil.

Evropský parlament | Foto: Michal Jindra

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme