Zchátralou kapličku v Čimelicích čeká rekonstrukce. S výzdobou pomůžou děti

Čimelická kaplička u sádek se po několika desítkách let dočká opravy. Na špatný stav památky dlouhodobě upozorňovali místní obyvatelé. Do záchrany kapličky se nakonec zapojily i děti ze základní školy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaplička s křížem

Kaplička s křížem | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

„Kaplička tady dělala velkou ostudu, protože je na frekventovaném místě. Tak nám leželo na srdci, aby se s tím něco udělalo,“ říká Marie Vlčková z Čimelic.

Osud barokní kapličky u schwarzenberských sádek jí nebyl lhostejný, už v loňském roce proto přesvědčila vedení obce, aby v rozpočtu našlo peníze na opravu památky.

„Bude provedeno důkladné odvodnění okolního terénu, otlučení až na cihlu, bude nahrazena štuková výzdoba, římsy a podobně. Kaplička nabude vzhledu jako v době svého vzniku,“ potvrzuje místostarosta Vladimír Bouček (nestraník).

Přehrát

00:00 / 00:00

O opravu čimelické kapličky se zajímala redaktorka Jitka Cibulová Vokatá

Kaplička dostane nejenom nový kabát, ale také výzdobu. Staré obrazy na dřevěných deskách už nebylo možné zrenovovat, děti i dospělí z keramického kroužku tedy přišli se zajímavým nápadem – vyrobit keramický reliéf čimelické Madony, který by obrazy nahradil.

„Můj manžel udělal fotografii čimelické Madony z kostela svaté Trojice, která je jednou z nejstarších památek v Čimelicích. Je to pozdně gotická socha Madony, poměrně veliká, s Ježíškem, který hezkým gestem sahá po jablíčku, tak se nám ten motiv zalíbil,“ přibližuje Marie Vlčková.

„Paní učitelka podlé té fotografie udělala návrh a s dětmi a dospělými na tom pracovali celou zimu. Dvakrát se to vypalovalo, jednou ten střep, podruhé už s barevnou glazurou. Děti tam budou mít takovou destičku vsazenou do omítky, kde jsou uvedeni všichni, kdo se na té práci zúčastnili, takže budou mít i trvalou památku,“ dodává.

Oprava kapličky by měla začít příští měsíc. Místní doufají, že o letních prázdninách už snad bude opět patřit mezi památky, kterými se obec může pochlubit.


Zvětšit mapu

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme