Maturanti se zase zhoršili. Z matematiky jich v testu propadla téměř čtvrtina

V maturitních písemných testech z matematiky propadlo 24 procent žáků. Úroveň žáků se tak v tomto předmětu oproti loňsku zhoršila. U maturity z cizích jazyků neprošlo 3,6 procenta a u češtiny 2,7 procenta studentů. Výsledky dostanou studenti zítra, kdy také začínají ústní zkoušky státních maturit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti (ilustrační foto)

Studenti (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Za největší problém považuje ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) nedostatek logického uvažování.

„Chybí základní logické uvažování u úloh, které by měl člověk vyřešit, aniž by měl sebemenší penzum informací,“ uvedl ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O neúspěchu českých maturantů při skládání testu z matematiky mluvila redaktorka Květa Moravcová

Nedostatky byly podle něj také v základních schopnostech na úrovni základní školy a v zápisu správného řešení.

Ministr kvůli tomu chce zkvalitnit výuku matematiky už od základních škol a zlepšit vzdělávání učitelů.

Podchytit chce také školy, které mají největší problém s výukou matematiky.

Důvody? Dětí je méně a testy jsou těžší

Podle ředitele společnosti Scio Ondřeje Šteffla nejspíš společnost Cermat, která státní maturity připravuje, dělá rok od roku těžší testy, když jimi neprošlo o čtyři procenta dětí víc než vloni.

„Přeci není možné, aby se děti z jednoho roku na druhý zhoršili z 20 na 24 procent. Asi klademe na maturanty nějaké nesmyslné požadavky,“ myslí si Šteffl.

Podle Šteffla je chyba, že se stát snaží srovnávat maturity na učilištích s gymnázii. „Stát dělá středoškolské minimum k maturitě. To musí být daleko nižší, zejména v matematice,“ dodává Šteffl.

Státní maturita | Foto: Filip Jandourek

Podle Jiřího Růžičky, ředitele pražského Gymnázia Jana Keplera, ale špatné výsledky nelze přičítat stále těžším testům.

„Výsledky jsou mnohem horší. Když k tomu přidáte tisíce lidí, kteří nebyli puštěni k maturitě, tak jsme více než za třetinou, kteří prostě letos neodmaturují,“ vysvětluje Růžička.

Základním problém podle něj je to, že dětí je čím dál tím méně a na střední školy se proto dostávají bez přijímacího řízení. Navíc se je školy snaží udržet za každou cenu.

Počet maturantů ale podle Šteffla nejde nijak racionálně určit. „Kolik dětí má maturovat je zcela politické rozhodnutí. Ale aspoň by každý rok mělo být stejné,“ dodává.

Studenti si volí matematiku nebo jazyk

Studenti skládali společnou písemnou část maturity před dvěma týdny. Povinnou zkoušku měli z českého jazyka a literatury a pak si mohli povinně zvolit buď matematiku, nebo cizí jazyk.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech současných maturit mluvili ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl a Jiří Růžička, ředitel Gymnázia Jiřího Keplera v Praze

Z češtiny a také cizího jazyka psali didaktický test a písemnou práci, z matematiky psali didaktický test.

Aby student celkově uspěl u maturitní zkoušky, musí složit jak společnou část maturity, tak profilovou, kterou má každá škola jinou.

Na složení maturitní zkoušky má každý žák celkem tři pokusy. První pokus je řádný a zbylé dva opravné.

Pokud student neprojde nějakou částí písemné maturitní zkoušky, opakovat bude jen tu dílčí část, kterou neudělal.

Ke společné části maturitních zkoušek se letos přihlásilo 87 611 žáků, z toho 80 154 v řádném termínu. Asi 27 procent z nich tvořili gymnazisté, 54 procent studenti středních odborných škol a necelou pětinu učni. Zkoušky letos vyšly na 154 milionů korun
Zdroj: ČTK

Takže když někdo nenapsal například didaktický test z českého jazyka, bude opakovat pouze ten, znovu psát písemnou práci nemusí. Pokud student neudělal celou písemnou zkoušku, tak ji bude muset opakovat celou.

Studenti, kteří neudělali maturitní zkoušku celou nebo její část, se musejí k náhradnímu nebo opravnému termínu přihlásit nejpozději 25. června, maturitu nebo její část budou skládat na podzim.

Teď studenty čeká ústní část maturity. O přesném termínu rozhoduje ředitel příslušné školy, začít ale může už zítra a skončit do 10. června.

Výsledky jarního termínu společné části maturitní zkoušky 2011 - 2013 | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

ČTK, Jana Čermáková, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme