V Nýrsku chystají opravu koupaliště. Přeštice zase chtějí postavit nové

V Nýrsku začínají připravovat koupaliště na nadcházející sezónu. Výraznějších investic se ovšem zastaralý areál dočká až v následujících letech, kdy se plánuje jeho celková rekonstrukce. V Přešticích moderní venkovní koupaliště dlouhodobě zcela chybí. Bez dotací ale zřejmě nevznikne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koupaliště, plavání, bazén (ilustrační foto)

koupaliště, plavání, bazén (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

„Stoprocentně bychom to uvítali, protože tady se dá koupat akorát v řece, a to je s malými dětmi docela problém,“ říká Ludmila Burlová z Přeštic. Místní po koupališti volají řadu let a hodně dlouho už se mluví i o jeho stavbě.

„Teď jsme ve fázi, že jsme ohledně venkovního koupaliště nechali zpracovat studii na možné umístění v těsné blízkosti areálu KČT, to je jedna lokalita. Druhá lokalita, kterou máme na mysli, je u základní školy. Ta se jeví reálnější,“ přibližuje starosta Přeštic Antonín Kmoch ze Sdružení nezávislých kandidátů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jitka Englová

Koupaliště by podle něj mělo mít i zábavní prvky. Co se týče čištění, v Přešticích zřejmě dají přesnost chlorované vodě před biotypem.

„A to i z toho důvodu, že bychom chtěli dosáhnout prodloužení sezóny tím, že bychom ho vyhřívali. To, že nás tady zásobuje náš partner teplem z bioplynu, je jedna alternativa, druhá jsou solární panely. Ale vše se snažíme teprve pořádně analyzovat,“ vysvětluje Kmoch.

Studii připravovaného koupaliště představí radnice po dokončení veřejnosti. Nejdůležitější pak bude získat na stavbu dotaci. Podle starosty by ale mohlo koupaliště vzniknout do pěti let.

Inspirace z Německa

Mnohem blíže kvalitnímu koupání jsou v Nýrsku na Klatovsku. Tam už sice koupaliště mají, je ale hodně zastaralé a ne zcela vyhovuje.

„V letošním roce určitě provedeme propojení na kanalizační řad, protože tam byly v minulých letech jisté problémy. Provedeme běžnou údržbu a kromě toho město zahájilo projektové přípravy komplexní rekonstrukce nýrského koupaliště,“ plánuje starosta Nýrska Miloslav Rubáš.

Z bazénu v posledních letech utíká voda a kvůli častému dopouštění je neustále hodně studená. Místo částečných oprav se tedy rozhodli pro celkovou rekonstrukci. Inspiraci našlo Nýrsko v německé partnerské obci Neukirchen, kde loni otevřeli nový biotop.

Hořovické koupaliště, venkovní část | Foto: Petr Kološ

„Půjdeme obdobnou cestou. Chceme vybudovat samočistící přírodní koupaliště s různými atrakcemi. V současné době zpracováváme varianty pro vlastní realizaci, následně budeme zpracovávat projektovou dokumentaci. Počítáme, že realizace by se mohla odehrát v roce 2015, maximálně v roce 2016,“ říká Rubáš.

Koupaliště bude mít oddělené zóny pro skoky do vody, pro kondiční plavání i pro malé děti. Vše propojí molo z tropických dřevin. Náklady se odhadují zhruba na 25 milionů korun.

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme