Učená společnost slaví dvacet let. Ocenila přední vědce i Český rozhlas za popularizaci vědy

Přední výzkumná organizace, Učená společnost, si letos připomíná dvacetileté výročí. Na dnešním slavnostním zasedání v pražském Karolinu ocenila významné české vědce. Čestné uznání za popularizaci vědy získal i Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učená společnost České republiky

Učená společnost České republiky | Foto: Učená společnost České republiky

Medaili za rozvoj vědy si letos odnesl český historik Robert Kvaček, který patří k předním badatelům dějin 19. a 20. století:

„Pro mě je to především také ocenění pedagogické práce.“

Za špičkový výzkum dostal medaili také přední biolog Jan Svoboda. „Byli jsme první, kteří ukázali, že genetická výbava virů se vkládá do nádorové buňky,“ upřesnil.

Poprvé Učená společnost udělila čestné uznání za popularizaci vědy. Získal ji rozhlasový pořad Meteor. Vědecká organizace si letos připomíná dvacetileté výročí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ocenění informovala redaktorka Petra Benešová

„V pozadí stály dvě velké osobnosti – Otto Wichterle a Rudolf Zahradník,“ říká jeden ze zakládajících členů Václav Pačes.

Organizace se hlásí k tradicím Královské české společnosti nauk z konce 18. století.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme