Aš má národopisné muzeum, vzniklo v bývalé hasičské zbrojnici

Z bývalé hasičské zbrojnice v Aši je národopisné muzeum. Návštěvníci se tam mohou seznámit s historií Ašska, a to díky maketám i původním a vzácným historickým předmětům. Na přestavbu a také instalaci stálé expozice dostalo město dotaci z evropských fondů. Vše stálo přes 10 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aš. Národopisná expozice o historii města a okolí je nově vystavena v prostorách bývalé hasičské zbrojnice na Poštovním náměstí

Aš. Národopisná expozice o historii města a okolí je nově vystavena v prostorách bývalé hasičské zbrojnice na Poštovním náměstí | Zdroj: ČTK

Hasičská zbrojnice byla v Aši postavena v roce 1931. Jde o jednu z mála historických budov, které se ve městě zachovaly. Poté, co ji hasiči opustili a přesunuli se do jiného objektu, rozhodla se radnice, že dům opraví a otevře veřejnosti.

Nejlepším využitím by bylo muzeum a jedna ze stálých expozic. Zvítězila ta národopisná. Výstava ukazuje návštěvníkům například to, jak bývaly domy Aše vybavené a co obyvatelé města používali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nové národopisné muzeum v Aši navštívila i redaktorka Andrea Strohmaierová

„Snažili jsme se návštěvníkům zprostředkovat aspoň trochu vybavení starého ašského stavení, obytných místností,“ říká kurátorka výstavy Jana Kočišová.

Protože se jedná o Ašsko – textilní region – vystavený je třeba tkalcovský stav nebo kolovrátek. Dále návštěvníci uvidí skříně, truhly či ašský kroj.

Ve vedlejší místnosti jsou vystaveny věci církevního charakteru – třeba zvon ze hřbitovní zvonice či několik dřevěných soch. „Ta nejvzácnější je socha sedícího Ježíše Krista z bývalého evangelického kostela Svaté Trojice v Aši. Kostel v roce 1960 vyhořel a tohle je jedna z mála věcí, které z něj zbyly, pochází přibližně z roku 1526,“ dodává Kočišová.

Kromě soch či náhrobků si zájemci mohou prohlédnout také třeba makety místního tvůrce Bohuslava Karbana, který vytvořil během mnoha let zmenšené modely ašského náměstí, bývalého nádraží nebo už zmíněného vyhořelého evangelického kostela.

V objektu, který je památkově chráněný, zůstaly po rekonstrukci i původní dveře a jejich kování, dlažba nebo dřevěné obložení stěn. Návštěvníci uvidí i dlouho skryté vitráže, které zbrojnici zdobí a které nejsou zvenku patrné. Vznikly v době výstavby budovy v roce 1931 a představují různé postavy.

Aš, národopisné muzeum. U sochy sedícího Krista jsou místostarosta města Pavel Klepáček a autorka expozice Jana Kočišová | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Bylo pro nás překvapením, že se zachovaly v takové podobě, jak se zachovaly, a je to podle mě především díky hasičům, kteří se k nim chovali velmi, velmi slušně,“ podotýká starosta Aše Dalibor Blažek (nezávislý).

Kromě expozice budou nové prostory sloužit i jako obřadní síň města. Ta byla původně v budově městského úřadu, ale musela při nynější rekonstrukci ustoupit kancelářím.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme