Značkaři KČT vyrazili do terénu, na jižní Moravě obnoví asi tisíc kilometrů tras

Na jižní Moravě začala obnova značení turistických tras. Takzvaní značkaři každoročně vyrážejí, jakmile se stromy zazelenají. Před sebou mají asi tisíc kilometrů, na kterých musejí značení opravit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turistická značka (ilustrační foto)

Turistická značka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Když je potřeba udělat novou značku, vyberu si místo na stromě a musím ho očistit, aby mi tam značka dobře držela.“

„Čím bude povrch hladší a lépe vybroušený, tak nejenom že se na něm bude barva lépe chytat, ale hlavně se bude značka do budoucna lépe udržovat,“ popisuje Michal Sedláček, který má na starosti trasy v okolí Brna.

Za den se podle něj dá obnovit od čtyř do osmi kilometrů, vždy od rozcestí k rozcestí. Vedle malování značek musí ale značkaři také odstraňovat větve stromů a keřů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se značkařem Klubu českých turistů se na obhlídku značek v okolí Brna vydal Michal Záboj

„Když je značka zarostlá, tak občas musíme také stříhat, někdy i více, než značit. Když už nám nůžky nestačí, tak musíme nějaké větší výhony nebo stromky i pořezat,“ vysvětluje Sedláček.

Aby se člověk mohl stát značkařem, musí absolvovat školení, na kterém se naučí metodiku značení.

„Základní pravidlo je, aby turista bez problémů šel, nemusel trase věnovat příliš mnoho pozornosti, ale na důležitých místech, jako jsou rozcestí nebo nepřehledné úseky, mu bylo jasné, kam se má vydat. Pravidla jsou kvůli tomu, aby nebyla každá značka jinak vysoká nebo jinak umístěná,“ říká brněnský značkař.

Barevnost značek má svá pravidla

Značky mají čtyři barvy – červenou, modrou, zelenou a žlutou. Barvy podle Sedláčka určují důležitost tras.

„Nejzajímavější trasy jsou červené, pak modré, zelené a nakonec žluté. Žlutá většinou bývá po komunikacích nebo nějaká spojovací cesta a červené bývají nejzajímavější trasy. Proto jsou na horách většinou všechny hřebenové túry, kde jsou nejhezčí výhledy, značeny červenou barvou. Ale neznamená to, že když je někde spousta značek nebo tras, že žlutá trasa bude nějaká nezajímavá nebo podřadná,“ poznamenává.

Na jižní Moravě je vyznačeno přes tři tisíce kilometrů turistických tras. Stovka značkařů Klubu českých turistů ročně obnoví třetinu z nich.

Michal Záboj, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme