EU chce podepsat s Ukrajinou další část asociační dohody už v červnu

Další sankce proti Rusku budou záviset na jeho postoji k ukrajinským prezidentským volbám, upozornil evropský komisař Štefan Füle v Kyjevě. Brusel se chystá podepsat s ukrajinskou vládou další část asociačních dohod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štefan Füle

Štefan Füle | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

„Ekonomickou část asociačních dohod by Unie a Ukrajina mohly uzavřít 27. června,“ oznámil Štefan Füle při návštěvě Kyjeva.

Unie by pak do konce tohoto roku nebo v první polovině roku příštího mohla uvolnit i vízový režim pro držitele biometrických pasů.

Komisař Füle varoval Rusko, aby se nepokoušelo mařit předčasné prezidentské volby plánované na 25. Květen, a podpořil také práva krymských Tatarů. Řekl, že Evropská unie neuznává ruskou anexi Krymu a bude situaci tamních Tatarů pozorně monitorovat.

Krymští Tataři si v těchto dnech připomínají 70. výročí stalinských deportací a přes zákaz krymských úřadů se chystají demonstrovat.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme