Kunovicemi na Slovácku projela tradiční Jízda králů. Podruhé pod ochranou UNESCO

Už podruhé pod hlavičkou UNESCO projela Kunovicemi na Slovácku tradiční Jízda králů. Panovníkem je desetiletý Radovan Siman. Chlapce v ženském kroji doprovází dvacetičlenná družina na skvostně ozdobených koních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Král Radovan Siman v kroji a s růží v ústech projel 18. května se svou družinou Kunovicemi na Uherskohradišťsku při Jízdě králů

Král Radovan Siman v kroji a s růží v ústech projel 18. května se svou družinou Kunovicemi na Uherskohradišťsku při Jízdě králů | Zdroj: ČTK

Desetiletý Radovan Siman je prý dokonalým králem. Alespoň to říká praporečník, tedy vůdce, královské družiny Milan Stašek. Všechno potřebné malý školák už prý z dřívějška uměl.

„Jednak jezdil na tábory, kde se učil jezdit na koni. Chodí do folklorního souboru, je připravený pěvecky, tanečně a dokonce i muzikantsky,“ říká Stašek.

Navíc není úřadující král Radovan Siman ani skoupý na slovo. „Mě je deset roků, rád hraju fotbal, rád hraju na housle, zpívám, tancuju,“ říká desetiletý hoch.

Kunovická jízda králů se od vlčnovské nebo hlucké liší tím, že družina jede na koních bez vodičů, o to je úloha jezdců náročnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při tradiční Jízdě králů v Kunovicích natáčela reportérka Andrea Kratinová

Nejprve musí družina jezdců vyzvednout krále v jeho domě a vyžádat si ho od rodičů. „Vás hospodáře prosíme, abyste nám syna za krála dali,“ žádají hospodáře. Ten souhlasí, ale prý musí družina krále dobře poslouchat.

Radovan na bílém koni, v ženském kroji a s růží v ústech pak vyjíždí z vrat. Průvod se pak vydává k radnici, kde žádá o povolení letošní jízdy po Kunovicích. Poté se družina vydává po vesnici, kde chodí od domu k domu.

Kunovicemi na Uherskohradišťsku projela 18. května královská družina při tradiční Jízdě králů | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Zvětšit mapu

Pavel Sedláček, Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme