Celníci už letos zabavili na 160 tisíc padělků, podvodníci jsou prý stále důmyslnější

Zboží za více než 245 milionů korun zabavila celní správa za první čtyři měsíce letošního roku. Padělají se hlavně známé značky oblečení a obuvi. Výjimkou ale nejsou ani prací prášky, léky nebo šperky. Často se nevyplácí ani nákupy přes internet, kontrola e-shopů je prý téměř nemožná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padělek elektrocentrály Honda

Padělek elektrocentrály Honda | Foto: Celní ředitelství

Typickým příkladem padělku je například tak zvané tibetské stříbro, které na první pohled vypadá jako stříbrný šperk. Podle odborníků v sobě ale nemá ani kousek drahého kovu, ve skutečnosti jde o slitinu mědi, zinku a niklu.

„Je jen povrchově upravené tak, že trochu jako stříbro vypadá, ale se stříbrem nemá zhola nic společného. Když to není stříbrné ani zlaté, tak se to nesmí jako takové uvádět, označovat a prodávat. To už je klamavé označení a už je to trestné,“ vysvětluje předseda Puncovního úřadu Martin Novotný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o zabavených padělcích zjišťovala Zuzana Śvejdová

Takových případů ale inspektoři evidují stále víc. Podvodníci mají různé triky, do šperků přidávají směsici levných kovů nebo je pozlacují, drahé kameny zase nahrazují barevným sklem.

Nejde ale jen o šperky, ve velkém se padělá i drahý značkový textil. Jen vloni odhalili celníci padělky za více než 1 a půl miliardy korun. Podle mluvčího Generálního ředitelství cel Jiřího Bartáka jsou praktiky a úkryty padělatelů stále důmyslnější.

„Používají úkryty ve dvojitých stěnách kontejnerů. Markanty a loga značkových výrobků jsou pokrývány obyčejnými značkami,“ vyjmenovává.

S některými falzifikáty tak mají problém i kontroloři. To je jeden z důvodů, proč letos celníci zabavili o zhruba půl milionu padělaných věcí míň než vloni. Podle mluvčího České obchodní inspekce Jana Rotbauera jsou některé padělky i pro zkušené inspektory k nerozeznání od originálu.

„V kamenných obchodech nebo i na internetu se často setkáváme s velmi zdařilými padělky. K takovému odhalování musí být přizván znalec od daného výrobce, který posoudí, zda má výrobek všechny náležitosti,“ popisuje.

Nejde ale jen o drahé značky, imituje se i levnější zboží jako například zubní kartáčky, deodoranty či počítačové vybavení. Některé výrobky mohou být i zdraví nebezpečné, třeba dětské hračky nebo léky, potvrzuje Jiří Barták z celní správy.

prodejna šperků | Foto: Eva Odstrčilová

„My na celním úřadě v Praze Ruzyni, přes který chodí většina poštovních zásilek, odhalujeme týdně stovky kusů padělků léků. V České republice jsou to hlavně léky na podporu erekce,“ říká.

Většina zabavených padělků se likviduje. Oblečení a obuv se často využívá pro humanitární účely, ale jen v případě souhlasu majitele práv. Z padělků se pak musí odstranit všechny ochranné známky.

Anna Maňourová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme