Lesní chrám, sluneční horu nebo rajskou zahradu staví nedaleko Sluňákova v Horce nad Moravou

U ekologického centra Sluňákov vzniká Dům Litovelského Pomoraví. Není to budova, ale stezka, která propojí celkem sedm různých uměleckých děl. Turistický okruh má návštěvníky přiblížit přírodě. Mezi sedmi objekty je lesní chrám, rajská zahrada, sluneční hora nebo archeologická keramická pec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sluňákov v Horce nad Moravou, dům Litovelského Pomoraví, rajská zahrada

Sluňákov v Horce nad Moravou, dům Litovelského Pomoraví, rajská zahrada | Foto: Monika Pustovková

Loď umělce Františka Skály je prvním ze zastavení nového plánovaného okruhu Sedm bran do Litovelského Pomoraví, který tu chtějí otevřít na podzim.

„Dveře budou do budoucna udělány jako kormidlo lodi. Teď se dovnitř dostaneme přes žebřík,“ říká ředitel Sluňákova Michal Bartoš.

Loď je přibližně třicet metrů dlouhá, široká bude asi 10 až 15 metrů. „Je to umělecké dílo, které postupně ztvárnil František Skála. Jak postupovaly jeho představy a umělecký prožitek, tak mu nakonec přišlo zajímavé, že v této krajině Litovelského Pomoraví, by získala jeho rajská zahrada tvar lodi,“ vysvětluje Bartoš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Sluňákově natáčela redaktorka Monika Tomášková

Uprostřed rajské zahrady jsou zatím dva velké kruhové objekty určené pro květiny.

„Celý prostor by měl být plný vůní, barev a tvarů. Střední malinký kroužek bude určen pro umělecké dílo – krásnou kašnu Františka Skály. Bude tu přivedená voda,“ uvádí.

Sluňákov v Horce nad Moravou, dům Litovelského Pomoraví, rajská zahrada | Foto: Monika Tomášková

Zdi lodi jsou tvořeny surovým kamením, historickým sloupovým nebo cihlami. „Máme jakýsi vzor v různých stavbách, které kdysi realizovali v rámci anglických parků kolem šlechtických sídel, kde vznikaly takové komponované romantické krajiny.“

Zadní část pomyslné lodi by měla sloužit jako obydlí pro slepice nebo kozy. „Je to takový chlívek pro budoucí osazenstvo části zvířecí zahrady. Nad námi je jeden pokojík. Pokud tam seženeme jednoho dobrodruha-studenta, tak je záměr, že by tu někdo bydlel,“ dodává Bartoš.

Ředitel ekologického centra Sluňákov Michal Bartoš | Foto: Monika Tomášková

Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme