Dvacetimilionové kauce pro prodejce paliv skončí, podle ÚS jsou diskriminační

Jednotné dvacetimilionové kauce pro prodejce pohonných hmot můžou být pro některé z nich diskriminační. Rozhodl o tom Ústavní soud a na návrh skupiny senátorů zrušil příslušnou část zákona o pohonných hmotách a čerpacích stanicích. Rozhodnutí ale bude účinné až od 30. června příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Podle ústavních soudců jsou kauce jako takové v pořádku. Protiústavní je ale jejich jednotná výše, která může některé z distributorů diskriminovat. Proto také soud odložil účinnosti rozhodnutí o více než rok.

„Zákonodárci byl dán prostor, aby provedl novou právní úpravu, bude-li tedy chtít, kde by ta kauce byla stanovena diferencovaně. To už bude záležet na něm, k jakým všem aspektům může přihlédnout,“ uvedl soudce zpravodaj Stanislav Balík.

Novela zákona měla podle svých zastánců zabránit podvodům, zejména praktikám, při nichž se pohonné hmoty přeprodávají v řetězci účelově založených firem. Daňové úniky na pohonných hmotách se před zavedením kaucí ročně odhadovaly na pět až osm miliard korun.

Zrušená část zákona konkrétně říká, že distributor pohonných hmot je povinen poskytnout kauci 20 milionů korun na účet celního úřadu. V navazující části, kterou soud ponechal v platnosti, zákon upravuje použití kauce po zrušení nebo zániku distributorovy registrace.

Návrh na zrušení části zákona o pohonných hmotách a čerpacích stanicích podalo 18 senátorů z různých stran. Poukazovali na to, že kauce diskriminují část podnikatelů, vytvářejí překážku pro vstup do odvětví, likvidují menší firmy a zasahují do práva podnikat i do majetkových práv.

Zástupci čerpacích stanic nález Ústavního soudu vítají, naopak Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu má za to, že zrušená norma splnila svůj účel, tedy omezení nelegálních dovozů pohonných hmot.

Vlasta Gajdošíková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme