Za eurovolby zaplatí stát půl miliardy. Největší část jde na odměny volebním komisařům

Stát zaplatí za eurovolby stovky milionů korun. Největší podíl poputuje na odměny pro volební komisaře a na příspěvky úspěšným stranám. Ty ale letos na svých kampaních výrazně šetřily, omezily hlavně investice do plakátů a zaměřily se na kontaktní kampaně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Evropského parlamentu, Horní Malá Úpa

Volby do Evropského parlamentu, Horní Malá Úpa | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Dvacet jedna českých křesel a několik stovek kandidátů - tak vypadají letošní eurovolby.

Na svých eurokampaních politické strany výrazně šetřily. Jejich náklady na propagaci byly třeba oproti podzimním volbám do Poslanecké sněmovny i pětkrát nižší.

Největší rozpočet na svoji kampaň si stanovila ČSSD, a to 25 milionů korun. I přesto je obnos téměř třikrát nižší než vloni na podzim.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kolik stát zaplatí za eurovolby a co ho stojí nejvíc peněz, zjišťovala Zuzana Švejdová

A třeba Pirátská strana šla do voleb s částkou jen v řádu statisíců.

Podle obchodního ředitele Media Research Tomáše Hynčici letos strany omezily investice do plakátů a zaměřily se hlavně na větší plochy.

„Dle monitoringu reklamy politické strany investovaly v evropských volbách nejvíce do outdoorových ploch, tedy zjednodušeně řečeno do billboardů. Celková částka přesáhla 30 milionů korun,“ uvedl.

Podle politických stran je nejdražší právě inzerce, hardware a reklamní předměty. Na rozdíl od minulých eurovoleb se ale strany snaží ušetřit na práci agentur.

„Oproti posledním volbám do EP v roce 2009 je silný trend, kdy se strany snaží co nejvíc reklamních aktivit a prací zvládnout vlastními silami a relativně málo využívají služeb nějakých specializovaných marketingových agentur, což samozřejmě může znamenat i úspory,“ potvrdil i redaktor týdeníku Marketing a Media Jan Brychta.

Sledovali jsme ONLINE: Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo ANO, uspěli i Svobodní

Číst článek

Podstatně více než všechny strany dohromady zaplatí za volby stát - a to až stovky milionů korun. „Ve státním rozpočtu, který je schválený na letošní rok, je na financování voleb do Evropského parlamentu vyčleněna částka necelých 550 milionů korun, což je suma, která je určená na organizační zajištění voleb,“ dodal mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Stát stranám za hlasy voličů ve volbách do Evropského parlamentu zaplatí přibližně 42,5 milionu korun. Vítězné hnutí ANO získá přes 7,3 milionu.

Nejvíce si rozdělí volební komisaři - zhruba 300 milionů korun. Základní odměna komisaře je 1300 korun. Komise musejí být zpravidla alespoň pětičlenné, ve vesnicích do 300 obyvatel nejméně čtyřčlenné. A další statisíce vyplatí stát stranám, které ve volbách získají alespoň jedno procento.

„Co se týká úhrady volebních nákladů politickým stranám, tak tam je rozpočtována částka 100 milionů korun. Pro srovnání - při posledních eurovolbách v roce 2009 byla politickým stranám vyplacena částka necelých 67 milionů,“ uzavřel Marek Zeman.

Andrej Babiš: Vítězství ANO ve volbách do europarlamentu je pro nás překvapením

Číst článek

Právě před pěti lety si tento obnos mezi sebou rozdělilo 13 stran. Nejvíc získala vítězná ODS - přes 22 milionů korun. Za každý hlas budou mít navíc strany 30 korun. Pro řadu neparlamentních stran je to významné přilepšení k rozpočtu.

Simona Bartošová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme