Rusko, Kazachstán a Bělorusko uzavřely pakt o ekonomické unii

Prezidenti Ruska, Kazachstánu a Běloruska dnes v kazašské metropoli Astaně podepsali smlouvu o vzniku Euroasijské hospodářské unie (EAHU). Jednotný euroasijský trh se 170 miliony obyvatel, který má vzniknout 1. ledna 2015, má být po Evropské unii, Spojených státech a Číně dalším centrem světové ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Foto: Alexei Nikolsky | Zdroj: ČTK

Šéf Kremlu Vladimir Putin při podpisu označil vznik EAHU za „epochální událost“.

Vznik rusko-kazašsko-běloruské celní unie a jednotného trhu mají do konce roku potvrdit parlamenty všech tří signatářských zemí, což je považováno za formalitu.

Ještě letos by se k paktu měly připojit Kyrgyzstán a Arménie. Iniciátor unie Rusko doufá, že následovat budou další postsovětské státy.

Celkový hrubý domácí produkt tří integrovaných ekonomik dosahuje částky 2,7 bilionu dolarů. Klíčovou roli v novém uskupení bude hrát podle očekávání Rusko.

Smlouva předpokládá volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a pracovních sil a koordinaci rozvoje klíčových hospodářských sektorů. Hlavním výkonným orgánem se stane Euroasijská hospodářská komise.

Bez Ukrajiny

Rusko dlouho doufalo, že členem EAHU bude i Ukrajina. Podle některých ruských hospodářských expertů je unie bez Kyjeva pouhým torzem.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se sice loni ve prospěch hospodářských svazků s Ruskem vzdal připravovaného přidružení Ukrajiny k EU, nicméně jeho únorový pád sbližování Moskvy a Kyjeva zastavil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme