Mladiče soudí v Haagu, obyvatelé Sarajeva ale mají jasno. Popravili by ho hned

Haagský tribunál projednává obžalobu Ratka Mladiče, který čelí obvinění z genocidy a dalších zločinů. Před Mezinárodním soudem pro zločiny v bývalé Jugoslávii nyní poprvé vystoupili první svědci obhajoby, kteří jeho vinu popírají. Obyvatelé hlavního města Bosny a Hercegoviny, Sarajeva, ale mají jasno. Pro ně je Mladič zločinec, který měl být dávno popraven.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ratko Mladič se i přes zdravotní komplikace k haagskému tribunálu dostavil

Ratko Mladič se i přes zdravotní komplikace k haagskému tribunálu dostavil | Zdroj: ČTK

„Mladič je nejhorší zločinec na světě. To se jinak nedá říci. Západní země mu přesto dopřávají takovýto dlouhý proces. Proč utrácejí tolik peněz za tribunál v Haagu, za soudce i za Mladičovo věznění? Tady by soud trval krátce - vinen, nevinen, hotovo. A u něho by byl rozsudek jasný," je se svým soudem rychle hotov 55tiletý muž, který proti Mladičovým jednotkám bojoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Sarajevu natáčel zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Samotný konflikt, který v letech 1992 až 1995 stál život přes sto tisíc lidí, už je ale podle něho naštěstí minulostí.

„Pro mne je to dávno uzavřená kapitola. Nechci se k ní vracet, ale Mladič si musí vyslechnout verdikt," dodává muž.

A stejně to vnímají i dnešní mladí obyvatelé Sarajeva, především pak muslimští Bosňáci.

„Nyní už je to starý muž. Pro obyvatele Bosny by bylo lepší, kdyby ho chytili mnohem dříve, před deseti, patnácti lety. Teď už mu je 72 a brzy umře, za pár měsíců či za rok, za dva. Ve vězení tak stráví krátkou dobu na to, co udělal," říká rezolutně 29tiletý muž ze Sarajeva.

Dvaasedmdesátiletý Ratko Mladič je obžalován z válečných zločinů, ze zločinů proti lidskosti a z genocidy. Hrozí mu za to doživotní vězení. Je mu přičítána především odpovědnost za masakr ve Srebrenici a za ostřelování Sarajeva, při němž zahynulo přes 11 tisíc lidí, většinou muslimů. Bývalého generála dopadli v květnu 2011 v srbské vesnici Lazarevo, předtím dlouhá léta unikal spravedlnosti. Veškerá obvinění odmítl.

Mladič je totiž obviněn i z podílu na zabití více než deseti tisíc obyvatel hlavního města Bosny a Hercegoviny při jeho obléhání bosenskosrbskou armádou. Smrt si prý ale zaslouží hlavně za masakr ve Srebrenici, kde zahynulo asi osm tisíc muslimských mužů a chlapců.

„On není normální. Říká, že v Sarajevu nestříleli na civilisty, na ženy, na děti, na lidi čekající na vodu. Já sám byl tehdy dítě a viděl jsem jiné chlapce a dívky umírat. Stejně tak popírá vinu za vraždění ve Srebrenici, že to prý byli vojáci a ne on. Bez milosti bych ho proto popravil," dodává mladík nekompromisně.

A podobné názory zastávají právě kvůli prožitým hrůzám i ženy. „Mladič spáchal ty nejhorší věci, zabíjel děti a přitom tvrdí, že je nevinný. Je úplně vyšinutý, něco takového přece nemohl normální člověk udělat," je přesvědčená 25tiletá obyvatelka bosenské metropole s tím, že podobná zvěrstva se už v Evropě nikdy nestanou.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme