Thajská junta je týden u moci. Kritici režimu zůstávají ve vězení, demonstranti v ulicích

Junta chunta, která přebrala moc v Thajsku, slibuje tvrdší postup proti demonstrantům a opozici. Od nástupu k moci zadrželi vojáci asi 300 lidí. Některé z nich sice propustili – na svobodě je bývalá premiérka Jinglak Šinavatra, i předák opozice – za mřížemi ale zůstává množství disidentů a intelektuálů, kteří kritizují totalitu nastolenou armádou. A demonstrace proti vojenské vládě v Thajsku tak pokračují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uběhl týden od chvíle, kdy thajská armáda ohlásila v televizi státní převrat

Uběhl týden od chvíle, kdy thajská armáda ohlásila v televizi státní převrat | Zdroj: Reuters

V centru Bangkoku u Památníku vítězství demonstruje každý den několik desítek lidí. S ampliony a transparenty protestují proti vojenské vládě v zemi. Vojáci je zpovzdálí pozorují. Atmosféra je napjatá a nervózní. Nikde ale nejsou vidět zbraně a ani jedna stran se nesnaží vyvolat konflikt.

„Armáda se opravdu snaží vyvolat dobrý dojem. Nechtějí udělat stejnou chybu jako v roce 2006, kdy při převratu do ulic přijeli s tanky. Obrázky z obsazování města byly všude a lidé se bouřili,“ líčí aktivistka Keiko. Své příjmení nechce raději prozradit. Zatýkání se bojí, stejně jako většina inteligence a lidí z disentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V centru Bangkoku natáčela zpravodajka Kateřina Procházková

Zahraniční novináři také nejsou v posledních dnech thajskou armádou v zemi zcela vítáni. „To víš, že se bojím. Mám strašný strach hlavně o své kolegy a přátele. Ty teď opravdu zatýkají,“ říká Keiko.

Represe, které junta pomalu v zemi zavádí, nejsou ale do očí bijící. Těmi nejhoršími jsou tajné zatýkání, zrušení ústavy a rozpuštění senátu. Armáda zablokovala velkou část zahraničních medií, stejně tak i thajských. Ve zdejší televizi běží už týden jen vojenské materiály nebo propaganda. A některé občany tím armáda evidentně dostala na svou stranu.

„Přišli jsme podpořit naši armádu. Jsme šťastní, že je tady,“ říká jedna z žen neurčitého věku, která před Památníkem demokracie v centru města mává billboardem s nápisem „Milujeme naše vojáky“. Doprovází ji i mladičká Mimi, která má stejný názor:

„Přijeli jsme se vyfotit s vojáky, protože je prostě milujeme. Je to dobře, že jsou tady, zavládl tady klid, předtím tady byly nepokoje. Myslím, že teď, když je tady armáda, tak je to lepší. Nevíme, co bude dále, ale cítíme se teď alespoň bezpečněji než předtím.“

Nadšené dívky si evidentně neuvědomují, že květiny, které vojáci drží v rukou, mohou být během několika minut vyměněny za zbraně. I o tom mluvil mluvčí vojenské vlády. Tvrdší postihy vůči demonstrantům, blokády míst, kde se setkávají anebo použití vodních děl. To všechno ještě zdejší bojovníky za demokracii tady asi čeká.

Thajsko - časová osa hlavních události a převratů od roku 1932 | Foto: ČTK

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme