Jednání Ukrajiny s Ruskem ohledně plynu váznou. O dopadech krize se bude jednat v Berlíně

Spor mezi Ukrajinou a Ruskem o plyn se vyostřuje. Kyjev přichází s novými požadavky, pokud ale nedojde k dohodě, Moskva by mohla už příští týden zavřít kohoutky. O dopadech ukrajinské krize se dnes jedná na energetické konferenci v Berlíně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Rusko, plyn

Ukrajina, Rusko, plyn | Zdroj: Reuters

Podle předsedy české Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka z ČSSD je Česká republika na případnou krizi připravena podstatně lépe než před pěti lety.

„Možná současná situace přispěje k tomu, že Evropa se bude ještě více zamýšlet nad tím, jak diverzifikovat zdroje, zda nepostupovat více koordinovaně,“ prohlásil v Berlíně Hamáček.

Po společné evropské energetické politice volá například šéf svazu německého průmyslu Ulrich Grillo. Třicetiprocentní závislost Německa na ruském plynu a u některých zemí ještě vyšší je podle něj příliš vysoká a je třeba zdroje diverzifikovat.

„Potřebujeme společný evropský energetický trh, energetickou revoluci, propojení sítí. To by kromě nezávislosti přineslo také významné finanční úspory,“ tvrdí šéf německého průmyslu.

Plynovody | Foto: Český rozhlas

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme