Ministr uvažuje o zákazu prodeje nezdravých potravin ve školách. Hlavně z automatů

Brambůrky, sladké limonády nebo sušenky už si budou muset školáci brzy nejspíš nosit jenom z domova. Ministr školství Marcel Chládek z ČSSD chce totiž zakázat prodej nezdravých potravin ve školách. Nejvíce mu vadí automaty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodejní automat, automat na jídlo

Prodejní automat, automat na jídlo | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo školství chce rozšířit osvětu o zdravé výživě na českých školách a připravuje také vyhlášku, která zakáže prodej nezdravého jídla a nápojů v automatech a v bufetech.

Opatření by mělo začít platit už od příštího školního roku nebo od ledna 2015.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snaze ministerstva školství o zdravou výživu žáků a studentů mluvila Zuzana Petráňová

Na nezdravý obsah automatů upozorňuje ministerstvo dlouhodobě, ale zakazovat je ještě nedávno nechtělo. Ke změně názoru prý resort donutily čerstvé výsledky České školní inspekce.

„Co je opravdu alarmující z celé zprávy, tak v té nabídce potravinových a nápojových automatů převažují nezdravé, slazené produkty na základních školách. A na středních školách je to ještě o stupeň horší,“ říká ministr školství Marcel Chládek.

Na druhé straně se třeba mléčné výrobky prodávají jen v každém desátém automatu.

Ministerstvo školství zlepší stravování a pohyb dětí. Startuje projekt Zdravý životní styl

Číst článek

Chládek plánuje vytvořit tým odborníků ve spolupráci s Českou lékařskou komorou: „Předpokládám, že odborníci na dietologii, zdravou výživu budou přesně specifikovat, co je zdravé a co nezdravé. V tomto případě opravdu dáme na odborníky, a proto také toto téma není jednorázové, ale je to věc, která se bude českého školství týkat dlouhodobě,“ vysvětlil ministr.

Školy od automatů leckde ustupují samy

Některé školy už automaty samy omezily. Třeba na Havlíčkobrodsku jsou už jen na pětině tamních škol. Na jednu z nich dokonce pravidelně zajíždí pekaři.

„Já mám z toho nejraději asi rustikální bochánek. Je to lepší, než si dělat doma sám svačinu. Chutná mi to víc, je to takové zdravější a dělají to s láskou,“ pochvaluje si čtvrťák Láďa.

Ministerstvo se chce také zaměřit na kvalitu školních jídelen. Ty začnou poskytovat i dietní stravu pro děti s nějakým zdravotním omezením. Resort zvažuje i možnost obnovení preventivních prohlídek u lékaře.

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd | Foto: Tomáš Adamec

mkp, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme