Soud potrestal dealera, který prodal důchodkyním předražené spotřebiče

Za obírání důchodců na předváděcích akcích padl jeden z prvních pravomocných rozsudků. Podle informací Českého rozhlasu potrestal opavský soud dealera za podvod a vyměřil mu roční podmíněný trest se zkušební lhůtou dvacet měsíců. Dosud se oběti domáhaly spravedlnosti složitě a často bezúspěšně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto)

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto) | Foto: Český rozhlas

Státnímu zástupci se podařilo prokázat, že prodejce podvedl čtveřici starších žen. Dealer jim namluvil, že vyhrály slevu, a vnutil jim kuchyňské roboty za desítky tisíc.

Jednou z obětí byla i 87letá paní Zdeňka, která žije v malé obci na Opavsku. „Mluvili hodně, strašně moc. Říkám, že to není pravda, to není možné, to je podvod. A oni – ne, já jsem slušný člověk, já nejsem žádný podvodník,“ vzpomíná.

Jenže právě podvodu se dealer podle soudu dopustil. „Nabízel vědomě jednotlivým poškozeným kuchyňské roboty. Předstíral, že vyhráli slevu, přičemž skutečná hodnota nabízeného zboží byla naprosto nepatrná,“ vysvětluje opavský státní zástupce Michal Koflák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ojedinělý verdikt zaujal reportérku Andreu Čánovou

Řečí práva byli nakupující uvedeni v omyl, a to je podvod. Kromě svědectví důchodkyň využil žalobce i znalecké posudky. Ty prokázaly, že odsouzený dealer kupoval kuchyňské roboty za minimální cenu na tržištích.

„Zboží bylo zakoupeno ve vietnamských tržnicích za částky od čtyř do sedmi tisíc korun, přičemž on sám jej nabízel za 65 tisíc korun a po slevě za 35 tisíc korun,“ upřesňuje Tomáš Kamrádek z opavského soudu.

Poškození navíc byli podle Kofláka tlačeni k tomu, aby kupní smlouvu podepsali co nejrychleji. Nevěděli prý ani přesně, co podepisují.

Dealer se neodvolal, a tak je rozsudek pravomocný. Podle informací Českého rozhlasu ho za stejný skutek potrestal i olomoucký soud. „Konečně na ně došlo,“ říká dojatě paní Zdeňka.

Senioři se často bojí k soudu jít

Verdikt soudu vítá i Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace. Jeho předsedkyně Gerta Mazalová věří, že bude signálem pro podomní prodejce, kteří by se mohli konečně obávat podobných trestů a mohli by přestat tolik využívat protiprávní praktiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview na Radiožurnálu byla Gerta Mazalová, předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů - Asociace

„Osobně se domnívám, že samotný problém využívání nekalých obchodních praktik, který se stále množí, to samozřejmě nevyřeší, to je komplexnější problém. Ale spotřebitelům svítá naděje, že i u nás se konečně mohou dočkat spravedlnosti nejen na papíře, ale i v životě,“ říká Mazalová.

Staří lidé přitom podle ní k soudu většinou nechtějí. „Někdy nejdou ze strachu. A někdy proto, že vědí, že si na těch lidech nic nevezmou, protože oni už nemají žádný majetek ani peníze. Často není ani u koho reklamovat zboží, prodejci z trhu velmi rychle zmizí i se svými účty nebo mění názvy firem,“ popisuje Mazalová a doplňuje:

Maďarsko vyrazilo do boje proti 'šmejdům', od ledna jim hrozí vysoké finanční sankce

Číst článek

„Nedá se zjistit jejich sídlo, pátráme po nich my, dozorové orgány, živnostenské úřady, ČOI, policie – a často marně. Lidé pak nevěří ve šťastný konec, že dostanou své peníze, a obávají se, že budou muset platit soudní náklady a že se konce soudu třeba nedožijí. Poznamená je to zdravotně a psychicky. Proto se domnívám, že tresty by měly být rychlé a ještě tvrdší.“

Andrea Brtníková, Vojtěch Berger, Petra Benešová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme