Brněnská iniciativa chce budovat přírodní hřbitovy a více zapojit pozůstalé do přípravy obřadů

Větší podíl pozůstalých na přípravě pohřbu chce prosazovat iniciativa ‘Ke kořenům‘, kterou založily studentky brněnské Masarykovy univerzity. V Praze v těchto dnech zakládá první přírodní hřbitov, ve kterém jako náhrobky slouží stromy. Plánuje také poskytovat zájemcům poradenství v tom, jak poslední rozloučení zorganizovat osobitěji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřbitov dětí

Hřbitov dětí | Foto: Václav Müller

Cílem projektu je podle zakladatelek iniciativy ‘Ke kořenům‘ stát se alternativou ke konvenčním pohřebním službám a obřadním síním.

„Reagujeme na krizi pohřebních rituálů, která se projevuje hlavně tím, že v České republice řada lidí vůbec poslední rozloučení nedělá,“ vysvětluje Blanka Dobešová z iniciativy.

Pozůstalé chtějí zakladatelky iniciativy víc zapojit do smutečních řečí, výroby parte či organizace tryzny. Zároveň chtějí nabídnout pro poslední odpočinek ekologičtější prostředí.

„Chceme vlastně pozůstalé podporovat při tom, aby vytvářeli jedinečná poslední rozloučení, kde se odráží osobnost zemřelého. A k tomu jim chceme jednak dát prostor, což je ten přírodní hřbitov - Les vzpomínek, doprovázení a také informace a inspiraci,“ dodává Dobešová.

Prvním takovým místem má být ‘Les vzpomínek‘, který bude součástí pražského hřbitova v Ďáblicích.

„Je tam o mnoho míň materiálů a ty, které se používají, jsou jednodušší, a jsou lépe rozložitelné,“ doplňuje výhodu přírodního hřbitova Monika Suchánská.

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme