Cheb i letos pokračuje v opravě hradu. Na práce vyčlenil téměř 15 milionů korun

Cheb pokračuje v rekonstrukci hradu. V letošním roce se opravuje narušené zdivo hradního paláce a kasemat. Práce budou stát téměř 15 miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chebský hrad

Chebský hrad | Foto: www.kvpoint.cz, Pospíchalová Vlasta

Dlouhá historie chebského hradu se začala psát již na počátku 12. století. I když hrad pamatuje mnoho důležitých událostí, je i v 21. století pořád v dobré kondici.

„Jsou památky, které jsou mnohem mladší a dostaly v posledních desetiletích často velmi na frak. Takže vzhledem k tomu, co náš hrad pamatuje – kolik válečných konfliktů, kolik změn režimů – je ještě v dobré formě,“ říká kastelán hradu Tomáš Dostál.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaných opravách chebského hradu informovala reportérka Andrea Strohmaierová

Přesto ale historický objekt zásah potřebuje. Týká se to hlavně paláce a kasemat, tedy chodeb.

„Pokud jde o jihovýchodní kasematy, tam rekonstrukce proběhne hlavně z toho důvodu, abychom vytvořili nové expoziční prostory, které zvýší komfort návštěvníků na našem hradě a umožní nainstalovat nové výstavy a pořádat ještě zajímavější akce, než které se tam konají dnes,“ vysvětluje Dostál.

Velkou opravu potřebuje i hradní palác, který je mimochodem jediným románským císařským palácem v Česku. Jeho stěny monitorují speciální sondy. Pozorováním se zjistilo, že od roku 2012 se zeď hnula o dva milimetry.

Hledá se využití pro palác

„Na paláci došlo ke statickému narušení části zdiva, které vede směrem do Křížovnické ulice, směrem k řece Ohři,“ potvrzuje místostarosta Chebu Tomáš Linda z ODS a pokračuje:

„Je to s ohledem na změny v podloží a na ujíždění svahu, na kterém tato zeď stojí. Za tři roky se stěna hradního paláce posunula o dva milimetry, důsledkem je i vysypání obvodového zdiva v jedné části, kterou budeme sanovat.“

Radnice také hledá pro palác to správné využití. „Představ je několik, ale určitě bychom chtěli, aby palác nebyl zříceninou, ale byl obnoven do některé z forem, které by umožňovaly celoroční provoz a třeba umístění některých expozic,“ popisuje Linda.

Chebský hrad v jehož kapli bylo umístěno tělo zavražděného Albrechta z Valdštejna (1634) do doby než měl o osudu ostatků rozhodnout sám císař | Foto: Karel Březnický

Město řeší i zastřešení hradního paláce. Protože jde o památkově chráněný objekt, nebudou práce tak jednoduché.

„S ohledem na samotný stav obvodového zdiva se jeví jako nejpravděpodobnější varianta vynesení budoucí uvažované střešní konstrukce na novou konstrukci, která by kopírovala stávající obvodové zdivo,“ říká Linda a dodává:

„A jestli uvnitř budeme respektovat původní prostor a jeho dispozice, či se nám podaří do prostoru zakomponovat nové řešení, to je otázkou diskusí, které s památkáři povedeme. Také s ohledem na finanční možnosti, které budou k dispozici – ať už z rozpočtu města, nebo z možných dotačních titulů.“

Náklady na zastřešení paláce se budou pohybovat v řádech desítek milionů korun.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme