Chudík oslavil jubileum na jevišti. Slováky mrzí, že v něm vidíme jen primáře Sovu

Žádný primář Sova, ale divadelní legenda. Některé Slováky mrzí, že se unikátní příběh Ladislava Chudíka zplošťuje jenom na jednu, i když hodně známou televizní roli. Ladislavu Chudíkovi je dnes 90 let. Jubileum oslavil jak jinak než na jevišti. V divadelní hře Tančírna ve Slovenském národním divadle hraje průvodce dějinami 20. století. Před začátkem dnešního představení přišli Chudíkovi popřát i někteří jeho herečtí kolegové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Chudík oslavil jubileum

Ladislav Chudík oslavil jubileum | Foto: Vojtěch Berger

Jeden z mnoha aplausů pro Ladislava Chudíka. Tentokrát k jeho narozeninám. Jinak se během jeho představení tleská už i na začátku, když vstupuje na jeviště.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Chudík oslavil jubileum na jevišti. Byl u toho i bratislavský zpravodaj Vojtěch Berger

„Kromě toho, že mě přijímal do divadla, dal mi důvěru, znamenal vždy hodně. Vždy když to bylo třeba, i v časech, kdy bylo zapotřebí ukázat odvahu,“ říká Emília Vášáryová, která není zrovna ráda, že si Češi z hereckých výkonů Ladislava Chudíka zapamatovali právě primáře Sovu z televizního seriálu Nemocnice na kraji města.

V představení Tančírna, kde oba vystupují, hraje Ladislav Chudík číšníka, který obsluhuje své hosty, zatímco za okny se střídají režimy a epochy. „Seriál pro něj znamenal popularitu, ale s tím vším, co udělal, se Sova nedá vůbec porovnat. To jsou roky pedagogické činnosti, dlouho byl šéfem, ministrem kultury. A to nemluvím o jeho úžasných rolích,“ doplňuje Vášáryová.

Jsem spokojený, říká Chudík

Ladislav Chudík zůstal celý svůj herecký život v jediném angažmá, ve Slovenském národním Divadle, hraje tam už 70 let. Šéf činohry divadla Roman Polák je sice Chudíkův nadřízený. Tak úplně doslova se to ale prý brát nedá.

Ladislav Chudík oslavil jubileum | Foto: Vojtěch Berger

„Je to člověk, u kterého nemůže fungovat tento podřízený a nadřízený vztah. Je to spíš úcta k člověku, který skutečně formoval naše slovenské divadelní, ale i kulturní zázemí,“ vysvětluje Polák.

Ladislavu Chudíkovi se kromě divadelní tvorby na Slovensku přičítají i klíčové zásluhy na vytváření národní kinematografie, rozhlasu, dabingu nebo výuky herectví. Sám Ladislav Chudík to bere spíš skromně.

„Vlastně jsem celkem spokojený. Je to krása a mám dobrý pocit, že jsem za něco, v této naší slovenské slávě, stál. Něco jsem udělal,“ směje se Chudík.

Tančírna se ve Slovenském národním divadle hraje 13 let. A Ladislav Chudík o poslední sezóně nechce ani slyšet. Mimochodem. Dnes bylo vyprodáno.

Vernisáž výstavy o Chudíkově jubileu | Foto: Vojtěch Berger

Stáří neposlouchá. Musíte ho hlídat, říká Ladislav Chudík. Slaví 90 let

Číst článek

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme