Opilí nebo zdrogovaní řidiči v Ústeckém kraji letos způsobili už stovku dopravních nehod

Opilí nebo zdrogovaní řidiči zavinili v Ústeckém kraji od začátku roku do konce dubna necelou stovku dopravních nehod. Podle policistů ale řidičů pod vlivem zakázaných látek nejspíš výrazně nepřibylo. Spíš se jim daří lépe dokazovat přítomnost drogy v těle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

auto

auto | Foto: stock exchange

„Ještě před několika lety to možné nebylo. My jsme ho třeba zkontrolovali zařízením na kontrolu alkoholu, byl negativní, a přesto hlídka viděla, že s tím člověkem něco není v pořádku,“ popsal krajský policejní ředitel Tomáš Lansfeld.

Dnes už má policie možnosti odhalit v těle řidiče i jiné drogy než jen alkohol.

Podle Lansfelda nedochází v Ústeckému kraji výraznému nárůstu počtu zdrogovaných řidičů, ale snáze je policisté odhalí. Jedním dechem ale dodává, že nejde jen o kontrolu řidičů, ale také o to zjistit, kde se drogy vyrábějí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policejní statistiky dopravních nehod procházel reportér Jan Bachorík

„Efekt se neobjeví ihned. Pokud chcete demonstrovat výsledky práce v drogové problematice, tak je to otázka minimálně půl roku. Protože to dokazování je složité a není to okamžitá reakce,“ dodává Lansfeld.

Problémem ale nejsou jen varny v Ústeckém kraji, ale také distribuce drog a to nejen u nás ale také v sousedním Sasku, kde vzrůstá počet lidí, kteří jsou závislí na pervitinu, v Německu známém jako krystal.

Čeští policisté ale spolupracují i s kolegy ze Saska. „Co se týče pervitinu, jakmile se v českém pohraničí o nějakém zboží rozkřikne, že je kvalitní, skoro okamžitě přichází poptávka z Německa,“ vysvětluje saský policejní psovod Thomas Kranig.

A i v Německu už se objevují vařiči, kteří se učí pervitin vyrobit od těch českých. „Často se o tomto kvalitním zboží dovídáme s takovým předstihem, že sledujeme celou jeho cestu do Německa a u předání zasáhneme. Kontroly a předávání informací jsou podle mě asi nejlepší způsob, jak s tímto obchodem bojovat,“ dodává Kranig.

Zabavený pervitin | Foto: Polizeiinspektion Fahndung, Waidhaus

Spolu s českými kolegy Němci trénují a zasahují nejen u vyhledávání drog, ale také u zadržení nebezpečných pachatelů. K tomu dochází čím dál častěji.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme