Poslanci rozhodnou o přísnější kontrole potravin. Obchodníci mají výhrady

Poslanci se mohou už dnes dostat k definitivnímu schvalování novely zákona o potravinách. Ta by přinesla největší změnu potravinového práva za posledních 15 let. Velkým obchodním řetězcům mimo jiné ukládá informovat zákazníky o tom, ze kterých zemí odebírají největší část svého sortimentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Seznam pěti států, seřazených sestupně podle podílu na tržbách, by měl být na viditelném místě u vchodu.

Poslanec za ODS a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl ovšem tuto povinnost považuje za zbytečnou byrokracii.

Novela zavádí také nová pravidla pro kontrolu veřejného stravování. Restaurace a jídelny by kromě hygieniků mohly nově prověřovat i Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Státní veterinární správa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novelu zákona o potravinách přiblížil redaktor Martin Karlík

„Práva hygienické služby nebudou dotčena a současně bude možné zkontrolovat v restauracích původ suroviny,“ přibližuje šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

S tím ovšem nesouhlasí šéf KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek. „V tomhle případě se domnívám, že by to mohlo skončit tím, co bychom asi nechtěli, aby se během týdne objevili čtyři kontroloři v jednom objektu,“ upozornil.

Dále má zákon zvýšit pokuty za klamání spotřebitelů a zpřísnit označování nebalených potravin. V blízkosti zboží by tak musely být podrobné informace o výrobci a složení. Novela by měla rovněž umožnit rychlou reakci v případě problému, jakým byla metanolová aféra.

Obchodníkům se nelíbí 'přílepek'

Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL se zatím sešel se zástupci jednoho z řetězců. V červnu má v plánu jednání se všemi velkými společnostmi.

„Já samozřejmě respektuji to, že cílem celé jejich aktivity je maximální zisk, ale je potřeba zohlednit také to, jakým způsobem se chovají k našim potravinářům. Podle informací, které mám z terénu, je u některých obchodních řetězců jednání opravdu velice nedůstojné, neférové. Tvrdím, že i v byznysu má platit nějaká etika,“ uvedl v neděli v České televizi.

Součástí novely je ovšem i takzvaný přílepek, který se týká zákona o významné tržní síle. Svaz obchodu a cestovního ruchu tvrdí, že jsou jím jednostranně zvýhodněni dodavatelé, napojení prý na členy vlády. Vadí mu také, že se do potravinového zákona míchá jiné téma.

Maso (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Nám se nelíbí metodika toho přílepku. Vládní koalice i poslanci už po svém zvolení prohlašovali, že nebudou volit systém přílepků, aby prosazovali nějaké novely nebo nové zákony, že to je nečestné a nesolidní. A za půl roku k tomu přikročili,“ říká předseda svazu Zdeněk Juračka.

„Druhá věc je, že jsme měli od ministra průmyslu a obchodu slíbeno, že bude udělána řádná novela zákona o významné tržní síle, že kolem této novely proběhne normálně diskuse, že tam bude připomínkové řízení a všechny ostatní věci. Toto bereme trochu jako podvod na obchodníky,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka vysvětlil, proč se maloobchodníkům nelíbí přílepek k novele zákona o potravinách

Změna podle Juračky posiluje roli antimonopolního úřadu a zpřísňuje jím prováděné kontroly. Maloobchodníkům by tak údajně mohly nově hrozit až stamilionové pokuty.

Svaz obchodu a cestovního ruchu teď usiluje o to, aby byl přílepek od zákona oddělen.

„Byla mi slíbena určitá vstřícnost, protože se domníváme, že to není po vůli ani přímo ministru zemědělství, tak jak jsem s ním hovořil,“ naznačuje Juračka. Samotnou novelu potravinového zákona považuje za kvalitní a potřebnou.

Stínový ministr zemědělství za KSČM Pavel Kováčik ovšem namítá, že současný stav dodavatele znevýhodňuje, a novela to má napravit.

Jana Čermáková, Martin Karlík, krw, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme