Praha vyzvala eMoneyServices ke zveřejnění nabídek k Opencard

Vlastník autorských práv k Opencard, firma eMoneyServices, by měla podle Prahy zveřejnit nabídky, které městu předložila. Teď jsou podklady na žádost společnosti důvěrné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Tomáš Adamec

Praha chtěla od eMoneyServices odkoupit práva a projekt provozovat sama. Firma údajně požádala o skoro 500 milionů korun, což je podle města nepřijatelné.

Společnost ale tvrdí, že v nabídce uvedla částku 370 milionů korun a později dokonce jen 85 milionů s tím, že zbylé peníze by do Opencard za příslib budoucího zisku nalili soukromí investoři. Mluvčí eMoneyServices Martin Opatrný řekl, že se zveřejněním nabídky problém nemají.

Je podle nich ale zbytečná. „Poradíme se s našimi právníky, jak postupovat. Samozřejmě nemáme co tajit. Na druhou stranu musím otevřeně říct, že to vnímáme jako naprosto zbytečný krok,“ poznamenal Opatrný.

Karta Opencard Prahu stála 1,35 miliardy korun. Opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Skutečných uživatelů je kolem milionu.

„Místo toho, aby se snažili řešit zajištění podpory systému, řešení dlužných částek, tak přijdou s tímto krokem, který neřeší skutečnou podstatu věci. A v dnešní době, kdy je funkčnost karet Opencard ohrožena, tak je to krok, který nikam nevede,“ dodal mluvčí eMoneyServices.

Smlouva s eMoneyServices vyprší v polovině června, pak Praze hrozí problémy s výdejem nových karet. Město už proto připravuje krizový plán přechodu na papírové kupony.

Kartu si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Skutečných uživatelů je kolem milionu. Radní včetně primátora Hudečka za prodloužení smluv s eMoneyServices z roku 2012 čelí trestnímu stíhání. Nedávno kvůli tomu navíc Praha dostala pokutu od antimonopolního úřadu.

V souvislosti s kartou Opencard, která pochází z doby primátora Pavla Béma (ODS), bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu. Občanské iniciativy i média upozorňují, že skuteční strůjci kontroverzního projektu zůstávají nepotrestáni.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

ČTK, Veronika Neprašová, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme