Premiér Sobotka: Zahraniční vojáci NATO teď české území chránit nemusejí

Česká republika prý nepotřebuje, aby její území chránily zahraniční jednotky Severoatlantické aliance. Ve Vídni to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Země podle něj v současnosti není v ohrožení. Koaliční lidovci označili premiérovy výroky za nepřijatelné a nezodpovědné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference, Úřad vlády, Bohuslav Sobotka

Tisková konference, Úřad vlády, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Když jsme si vyhodnotili aktuální bezpečnostní situaci, tak v tuto chvíli taková potřeba v České republice není. Česká republika tedy nepatří a nebude patřit mezi země, které by volaly po posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě,“ řekl Sobotka.

„Bezpečnostní situace České republiky nevyžaduje, aby u nás byly nějaké jiné vojenské jednotky než vojenské jednotky Armády České republiky. Takže to teď není na pořadu dne a podle mého názoru to řadu let na pořadu dne být nemusí. Ale nevíme, jaká bude bezpečnostní situace za 10 až 15 let. Příští vlády ji budou muset samozřejmě vyhodnocovat a komunikovat s našimi spojenci,“ dodal premiér.

USA posílí svou vojenskou přítomnost v Evropě, oznámil ve Varšavě Obama

Číst článek

Lidovci ale upozorňují, že premiér vyjádřil svůj osobní názor, který nebyl koaličně ani vládně projednán. Podle předsedy KDU-ČSL a vicepremiéra Pavla Bělobrádka, který má transatlantickou vazbu za základní článek bezpečnostní politiky, by Sobotkova slova mohla vážně ohrozit vztahy v rámci visegrádské čtyřky, hlavně s Polskem.

„Tyto státy se cítí ohroženy a po posílení alianční vojenské přítomnosti na svém území volají. Česká republika sama nemusí na svém území alianční vojáky mít, ale nemůže odmítat umístění aliančních sil na území spojenců,“ napsal Bělobrádek v oficiálním prohlášení.

Polsko je pro USA klíčovým partnerem ve střední Evropě. Bere vážně obranu, říká expert

Číst článek

Odlišné stanovisko než Sobotka vyjádřil také šéf opoziční ODS Petr Fiala. Česko podle něj zbytečně hazarduje se svou reputací a ohrožuje vlastní bezpečnost.

„Na rozdíl od premiéra Sobotky se domnívám, že posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě je žádoucí. Jsem dalek strašení novou studenou válkou, na druhou stranu jsem realista a vidím, že mezinárodní situace se zhoršuje. NATO je zárukou naší bezpečnosti a kdo říká něco jiného, riskuje bezpečnou budoucnost naší země,“ uvedl.

Na cvičení Česko chce

Posílení amerických jednotek ve střední a východní Evropě slíbil americký prezident Barack Obama kvůli krizi na Ukrajině. Se šéfem Bílého domu o tom ve Varšavě jednají zástupci Polska a pobaltských spojenců.

Ukrajinská krize by se podle Sobotky měla řešit hlavně politicky: „Já se domnívám, že po zvolení nového ukrajinského prezidenta je spíš příležitost na to, aby se posílila diplomacie.“

Amerického prezidenta Baracka Obamu přivítal na letišti ve Varšavě polský prezident Bronislaw Komorowski | Foto: Reuters

Česká republika se ale chce zúčastnit pravidelného cvičení letectva Spojených států a Polska, ujišťuje z Bruselu ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Podle něj je to způsob, jakým by Česko mohlo zareagovat na agresivní politiku Ruska na Ukrajině. Podle něj je logické, že všechny země NATO v reakci na ruskou hrozbu nepostupují stejně.

„Jsou členské státy, které zkrátka svou bezpečnostní situaci vnímají, a z oprávněných důvodů, jinak než jiné. Když si představíme malý dvoumilionový stát u Baltského moře, tak asi chápeme, že můj estonský, litevský nebo lotyšský kolega dělají všechno proto, aby tam ty jednotky měli v omezené míře, to je teď několik stovek vojáků, fyzicky přítomné,“ vysvětlil.

ČTK, Vojtěch Berger, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme