Referendum o těžbě štěrkopísku v Bohdanči nebude, rozhodnou noví zastupitelé

O těžbě štěrkopísku v Lázních Bohdaneč rozhodnou komunální volby. Zastupitelé odmítli vyhlásit referendum o změnách v územním plánu. Bez nich vlastník pozemků, firma Diton, v lokalitě Čertoříšský písek těžit nemůže. K tématu se tak nejspíš vrátí až nové zastupitelstvo, které vzejde z podzimních voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lázně Bohdaneč zahájí novou sezónu

Lázně Bohdaneč zahájí novou sezónu | Foto: Lukáš Peška

Zastupitelé referendum neschválili kvůli nevhodnému termínu o prázdninách, údajně vyhozeným penězům za plebiscit, ke kterému nepřijdou lidé, a také proto, že není politická síla se dohodnout.

„Jsme názorově rozdělení přesně na půlku a ten jeden hlas, který by to mohl rozhodnout, se někdy přidá na jednu stranu, podruhé na druhou anebo se zdrží, takže to je patová situace,“ říká starostka Květoslava Jeníčková z hnutí Nestraníci.

Pokud návrh na referendum nepřednese některý ze současných zastupitelů, už se o něm jednat nebude, a pak budou muset rozhodnout nově zvolení.

Obyvatelé Bohdanče, ale i část zastupitelů s těžbou štěrkopísku nesouhlasí a bojí se, že negativně ovlivní život v obci. Proti těžbě existuje i petice. Pro jsou zpravidla jen mladí lidé.

Simona Bartošová, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme