Šampion Nadal porazil Djokoviće a získal devátý titul z French Open

Rafael Nadal je králem tenisového French Open. Světová jednička otočila vývoj finále s Novakem Djokovićem a zvítězila 3:6, 7:5, 6:2 a 6:4. S devíti tituly ze dvouhry je španělský bojovník nejúspěšnějším hráčem pařížského grandslamu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafael Nadal oplakává svůj devátý titul z Roland Garros

Rafael Nadal oplakává svůj devátý titul z Roland Garros | Zdroj: Reuters

„Je to den plný emocí. Tenis mi dnes vrátil, co mi vzal v Austrálii,“ připomněl Nadal prohrané finále se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou na Australian Open.

„Nadal zahrál v kritických chvílích lépe. Takový už je sport, takové typy zápasů vyžadují od hráčů to nejlepší. Já to zkusil, ale nebyl to můj nejlepší výkon,“ vysvětloval Djoković.

Před finálovým utkáním oblíbeného turnaje Nadal, nyní už vítěz 45 antukových podniků, vedl nad Djokovićem ve vzájemných zápasech 22:19. Byl to však Srb, kdo v úvodních výměnách na soupeře více tlačil. A byť v sedmé hře ještě odvracel brejkbol světové jedničky, o hru později se sám z prolomení servisu radoval.

Nadal sice vzápětí kontroval, i přes nejistý forhend vedl už 40:15, špatně trefenými údery se ale o šanci vyrovnat připravil. Djoković následně potvrdil brejkbol a první set vyhrál.

Rafael Nadal (vlevo) a Novak Djoković při společném focení u sítě | Foto: Reuters

Sedmadvacetiletý Srb sebral Nadalovi set na turnaji Rolanda Garrose vůbec poprvé, jenže k uvolněnějšímu výkonu to nevedlo. Stejně jako na býkovi z Malorky, šlo i na něm vidět, jak moc chce zápas vyhrát. S o rok starším a stejně často chybujícím soupeřem si uprostřed setu vyměnili podání a mířili do jeho koncovky.

V té si vedl lépe španělský oblíbenec publika. Přestože rychlost jeho servisů šla výrazně dolů, dokonce až k nebývale nízké rychlosti 150km/h, čistou hrou se ujal vedení 6:5 a zajistil si minimálně tie-break. V příštím gemu si poté, co Djoković trestuhodně minul odkrytý dvorec, vypracoval dva setboly a hned při prvním upravil stav setů na 1:1.

Rafael Nadal returnuje podání Novaka Djokoviće | Foto: Reuters

Nadal srovnání oslavil tradičním pumpováním a se stejnou energií začal i v úvodu třetí sady. Šňůru vítězných gemů v řadě prodloužil na pět a mohl se těšit ze skóre 3:0.

Jako zlomová hra se ukázala hra č. 7. Shodu ukazovala výsledková tabule celkem pětkrát, než Nadal nakonec svůj servis před vztekajícím se Srbem uhájil. Španělovi se proti frustrovanému Djokovićovi dařilo i na následném příjmu. Zlepšený výkon bez výraznějších chyb potvrdil proměněným setbolem.

Novak Djoković se opírá do bekhendu během finálové bitvy s Rafaelem Nadalem | Foto: Reuters

Lépe hrající Nadal se triumfu přiblížil v pátém gemu, brejk ale nepotvrdil, a to nahnalo naději do žil Djokovićovi. Svěřenec Borise Beckera vycítil šanci a dostal vyhlášeného antukáře pod tlak. Tomu se Nadal ubránil a za stavu 5:4 vystavil do situace, že musí udržet svůj servis, což se světové dvojce nepodařilo - zápas a naději uzavřít kariérní grandslam ukončila Djokovićova dvojchyba.

Triumfem v Paříži Nadal rozšířil svoji grandslamovou sbírku na 14 titulů ze dvouhry. Od své premiéry na French Open prohrál jen jeden zápas, čtvrtfinále v roce 2009 se Švédem Robinem Söderlingem. Pyšnit se může bilancí 66:1.

Co dělám špatně? S přibývajícími chybami hledal Novak Djoković opakovaně svoji lóži | Foto: Reuters

Výsledky tenisového grandslamu French Open v Paříži:

Muži:

Dvouhra - finále:
Nadal (1-Šp.) - Djokovič (2-Srb.) 3:6, 7:5, 6:2, 6:4.

Ženy:
Čtyřhra - finále:
Hsieh Su-Wei, Pcheng Šuaj (1-Tchaj-wan/Čína) - Erraniová, Vinciová (2-It.) 6:4, 6:1.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme