Papež František se ve Vatikánu pomodlil za mír s vůdci Izraele a Palestiny

Papež František se ve Vatikánu setkal s palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem a izraelským prezidentem Šimonem Perésem. Ve vatikánských zahradách se společně se pomodlili za mír. U setkání byl také duchovní vůdce pravoslavných křesťanů patriarcha Bartoloměj. Zástupci tří náboženství - křesťanství, judaismu a islámu - se modlili v italštině, hebrejštině, arabštině a angličtině.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Šimon Perés, papež František a Mahmúd Abbás při společné modlitbě ve vatikánských zahradách. 8. 6. 2014

Zleva Šimon Perés, papež František a Mahmúd Abbás při společné modlitbě ve vatikánských zahradách. 8. 6. 2014 | Zdroj: Reuters

Perés a Abbás se na veřejnosti setkali díky papežově překvapivému pozvání po více než roce, americké pokusy oživit mírová jednání před měsícem ztroskotaly za vzájemného hořkého obviňování.

Ve Vatikánu však chyběl jeden z klíčových hráčů, izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Perés příští měsíc svůj úřad opustí. Netanjahu sice vatikánskou schůzku přímo nekomentoval, nicméně před policejní jednotkou dnes naznačil, že modlitby bezpečnost nenahradí.

Vatikán se snažil předem krotit očekávání, že by společná modlitba, označená za "pauzu od politiky", mohla okamžitě vést k nějakému průlomu.

"Modlitební setkání nebude zprostředkováním, anebo hledáním východisek. Setkáme se, abychom se modlili, toť vše. A pak každý půjde domů," uvedl papež po návratu z cesty po Blízkém východu, kterou uskutečnil koncem května.

Společné kořeny tří náboženství

Připustil, že by bylo "bláznovstvím", aby sám za nynější situace předkládal nějaké mírové nabídky. Modlitba má být spíše ukázkou, že tři vyznání - katolické, judaismus a islám - mají společné kořeny a měla by v zájmu míru spolupracovat.

Pro modlitbu byla vybrána zahrada bez náboženských symbolů, aby se tak vyhovělo požadavkům hlavního izraelského rabína, který židům zakázal vstupovat do cizích chrámů.

Františkova iniciativa přišla v době, kdy je mírový proces v krizi, ovzduší mezi Izraelci a Palestinci poznamenané oboustrannou nedůvěrou a řešení nekonečného konfliktu vypadá vzdálenější než kdy jindy.

Na sestavení nové palestinské vlády, v níž jsou i členové radikálního Hamasu, odpověděla izraelská vláda ohlášením masivní výstavby nových bytů pro tisíce osadníků na okupovaných územích.

ČTK, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme