Nové koupaliště v Blovicích je těsně před dokončením, otevře se v polovině července

Obyvatelé Blovic na jižním Plzeňsku si v létě zaplavou v novém koupališti. Město se rozhodlo postavit přírodní koupací biotop, podobný, jako mají například Dobřany, a získalo na něj dotaci z Evropské unie. Blovičtí po koupališti touží už desítky let, dosud si jezdili zaplavat až do 20 kilometrů vzdálených Rokycan. Do vody v nových bazénech se ponoří už v polovině července.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tobogán

Tobogán | Foto: Ladislav Bába

Stavba koupacího biotopu jde do finále. Za 14 dní bude všechno hotovo, první ze dvou bazénů už je skoro napuštěný a teď se musí jen počkat, až vyroste tráva, aby návštěvníci nechodili po zemině. Celý areál je ve svahu a z horního bazénu do dolního bude možné sjet po tobogánu.

„Největší hloubka je tři a půl metru a přechází to pozvolna až do 40 centimetrů, kde je pro děti brouzdaliště. V menším bazénu, do kterého vede tobogán, je největší hloubka dva a půl metru,“ představuje bazény starosta Blovic Jan Poduška z ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

O koupališti v Blovicích informovala reportérka Jana Kosová

V horní části areálu už se také dokončuje stavba sociálního zařízení, tedy toalet a sprch. V dolní pak vznikne domek s pokladnou a s půjčovnou slunečníků a hned vedle už je hřiště na plážový volejbal.

Voda se bude na koupališti čistit v kořenové čistírně, která je v nejvyšší části areálu. Nebude chemicky upravená a každý týden půjde na rozbor.

„Voda protéká lagunou. Má to další výhodu, že při průtoku rostlinami se nejen očistí, ale i zahřeje. Na koupalištích bývá běžné, že jsou navštěvována ještě v září. Voda je ještě teplá, i když vzduch už je třeba chladnější,“ popisuje starosta.

Ovšem jednu vadu na kráse nové koupaliště má. Hned v jeho sousedství je zemědělský areál, který nejenže nelahodí oku, protože je to vlastně polorozbořená ruina, ale zároveň nosu.

„Bohužel v posledních dvou letech jsou tam telata a v některých chvílích je to tady cítit,“ trápí starostu Jana Podušku – i obyvatele Blovic.

Město chce zemědělský areál koupit

Město už s majitelem zemědělského areálu jedná. Prostor kolem hospodářské budovy je už uklizený a vytěžená je i silážní jáma, která zapáchala asi nejvíc. Hlavní ale je, že majitel nenamítá nic proti tomu areál opustit a prodat ho městu. Strany se však zatím nemohou shodnout na ceně.

„Jakékoli město, které hospodaří se stáními prostředky, může kupovat věci do majetku za ceny obvyklé v tom místě, nejlépe podpořené znaleckým posudkem. Myslím, že vůle v zastupitelstvu bude, pokud to bude cena odpovídající zvyklostem. Mám ovšem pocit, že majitel má představy o vyšší ceně,“ přemítá starosta.

Náklady na provoz pokryje vstupné

Reakci majitele zemědělského objektu se získat nepodařilo. Pokud by se s ním ale město nakonec na prodeji dohodlo, mohl by na jeho místě vzniknout například další volnočasový areál.

„Podle územního plánu je prostor, kde stojí zemědělský objekt, určený k přestavbě. A je tam klauzule volnočasové aktivity, rekreace a podobně. Tak možná některé naše nástupce napadne, jaký druh využití by se dal vedle koupaliště připojit,“ uzavírá Jan Poduška.

Nové koupaliště vzniká u cesty, která vede k rekreační oblasti Kamensko. Z náměstí je to pěšky zhruba půl kilometru. Jeho výstavba bude stát celkově necelých 13 milionů korun, z toho skoro 11 milionů pokryje evropská dotace. Provozní náklady by mělo pokrýt vstupné, které se bude pohybovat kolem 40 korun na celý den.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme