Po celém Česku padaly teplotní rekordy, v Praze bylo přes 34 stupňů

Česká republika má za sebou slunečný víkend. Dnes teploty vystoupaly až na tropických 33, v Praze dokonce na 34 stupňů Celsia. Na počátku příštího týdne bude ještě tepleji. Pak se ochladí a studená fronta s sebou přinese silné bouřky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teplé počasí, horko, vedro, léto, teplo

Teplé počasí, horko, vedro, léto, teplo | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Teploty jsou v současnosti o dva až pět vyšší než včera ve stejnou dobu. Nejvyšší teploty zaznamenáváme v jihozápadních Čechách, středních Čechách, Praze a v Polabí,“ informoval Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu odpoledne po patnácté hodině.

„Nejvyšší dosud naměřená teplota je ve stanici v Praze na Karlově, a to 33,5 stupňů Celsia. Vysoké teploty přes 32 stupňů jsou také třeba v Brandýse nad Labem, Staňkově, Plzni,“ upřesnil. Teploty však později ještě stoupaly a na pražském Karlově naměřili meteorologové 34,1 stupňů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O počasí mluvil na Radiožurnálu Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu

I na řadě dalších míst dnes padaly teplotní rekordy. „Na mnoha stanicích zaznamenáváme nejteplejší osmý červen v historii. Ze 135 stanic, které měří déle než třicet let, padly teplotní rekordy zatím na 35 stanicích,“ informoval Hanzlík.

Tropické horko bude pokračovat i v dalších dnech. „Počátek příštího týdne se bude pohybovat v podobných teplotních hodnotách, může být dokonce ještě o něco tepleji. Denní maxima vystoupí místy až k 36 stupňům,“ upozornil meteorolog.

Ve středu pak přijde do Česka od západu studená fronta a na ní se výrazně ochladí. Budou ji provázet silné bouřky, mohou být doprovázeny kroupami, přívalovými srážkami a nárazy větru.

Při vysokých teplotách platí všeobecně známá doporučení. Lidé by měli omezit tělesnou zátěž a vyhnout se pobytu na přímém slunci, protože hodnoty UV indexu převyšují obvyklé letní hodnoty. Je to dáno zeslabením ozónové vrstvy asi o deset procent pod dlouhodobý průměr

Je také žádoucí více pít, ne však alkohol a nápoje obsahující kofein, a při pobytu venku používat ochranné mazací prostředky s vysokým faktorem.

Laura Havlová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme