G7 se po 15 letech sešla bez Rusů a hrozí Moskvě dalšími sankcemi

Rusko momentálně nemá co dělat v klubu nejvyspělejších zemí světa, vzkázala do Moskvy skupina G7. Američané, Japonci a hlavní země Evropské unie Moskvu kvůli její agresivní politice na Ukrajině z klubu G8 vyloučili. Místo toho se sešli v Bruselu jen v sedmi a pohrozili Rusku dalšími tvrdými sankcemi, pokud svou politiku nezmění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři G7 zopakovali, že pokud Rusko dál vyhrotí krizi na Ukrajině, jsou připraveni zavést proti němu tvrdé sankce. Ty by prý drtivě dopadly na ruskou ekonomiku. Moskva musí podle G7 přestat podporovat separatisty na východě Ukrajiny a musí začít jednat s novým vedením země.

„Pokud bude Putin pokračovat ve své strategii podrývání ukrajinské suverenity, nebudeme mít jinou možnost než na to odpovědět," řekl americký prezident Barack Obama s tím, že na to, aby svou politiku změnil, má ruský prezident Vladimir Putin zhruba měsíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z bruselského summitu G7 se přihlásil zpravodaj Ondřej Houska

Prezident Putin bude mít šanci sejít se se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem už dnes a zítra ve Francii, kde se oba účastní slavností k výročí vylodění spojenců v Normandii.

„To je přece jasný politický signál, že francouzský prezident pozval nejen ruského, ale i budoucího ukrajinského prezidenta. To je jasný vzkaz, který znamená, že problémy chceme řešit,“ řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

Ruský prezident několikrát naznačil, že Evropa by mohla kvůli krizi zažít výpadek dodávek ruského zemního plynu. Ministři pro energetiku států G7 se už před časem dohodli na větší solidaritě v dodávkách energií a dnes to potvrdili.

Americký prezident Barack Obama na summitu G7 v Bruselu | Foto: Reuters

„Energetická bezpečnost Ukrajiny je pro nás zásadní prioritou. Nikdo by neměl používat energetiku jako politickou zbraň. Vyzýváme Rusko, aby tuto zbraň složilo,“ prohlásil předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Mluví se například o tom, že by do Evropy mohly začít proudit dodávky amerického břidlicového plynu tak, aby Evropa snížila svou závislost na Rusku. To je ovšem otázka až několika příštích let.

Nejvyspělejší země světa se měly původně sejít v ruském Soči, a to v osmi, tedy včetně Rusů. Vyloučení Ruska ale není definitivní. Pokud změní svou politiku na Ukrajině, může se z G7 stát znovu G8.

Země skupin G7 a G8 | Foto: Český rozhlas

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme