Pražské parky brzy ozvláštní houpací sítě. Unavené veřejnosti dopřejí trochu odpočinku

Už brzy se v pražských parcích začnou objevovat houpací sítě. Rozvěsí je tam mladí lidé bez domova, kteří je také sami upletli. Jsou to klienti neziskové organizace Naděje, která právě teď ve svém středisku v Bolzanově ulici v centru Prahy pořádá Večer otevřených dveří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letná

Letná | Foto: Tomáš Adamec

Projekt Houpací sociální sítě přibližuje jeho autorka, psycholožka Jitka Marelová.

„Je to něco, co lidem dává možnost pracovat manuálně, je to druh terapie. Hlavní myšlenkou je, nabídnout sítě veřejnosti, aby mohla odpočívat, třeba když jde z práce domů,“ říká s úsměvem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor se zakladatelkou projektu Houpací sociální sítě Jitkou Marelovou

Lidé by si mohli odpočinout v různých částech Prahy, konkrétní místa uvádí Jitka Marelová.

„Doufám, že to bude ve všech možných parcích. Zatím to máme schváleno na Letné a na Parukářce na Praze 3, ale pracovat na tom budeme i v dalších městských částech,“ slibuje.

Projekt na sebe poprvé upozornil v soutěži Pražský vývar, kde také získal určitou částku na rozjezd, dodává psycholožka.

„Původně jsme vyhráli soutěž Pražský vývar. To je taková neformální soutěž, kde se za jeden večer prezentují čtyři projekty, které chtějí zlepšit veřejný prostor, a tam jsme získali částku 16 tisíc korun. Teď se snažíme projekt rozvíjet dál různými dalšími granty, třeba od Vodafonu,“ vysvětluje.

Ve středisku Naděje u pražského Hlavního nádraží nyní probíhá Večer otevřených dveří. Návštěvníky láká na prohlídku komentovanou samotnými klienty centra. Představuje se samozřejmě i projekt Houpací sociální sítě a lidé tu mimo jiné mohou shlédnout interaktivní divadlo týkající se života na ulici.

Veronika Sedláčková, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme