Dluhy domácností vzrostly. Lidé využívají nízkých úrokových sazeb hypoték a levnějších nemovitostí

Zadluženost domácností i podniků podle pravidelného přehledu, který vydává Česká národní banka, stále stoupá. Odborníci to hodnotí vesměs kladně, pokud lidé investují například do bydlení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Dluhy českých domácností u bank se v dubnu zvýšily téměř o dvě a půl miliardy korun. Je to o 45 miliard více než ve stejném období před rokem. Celkem dluží domácnosti zhruba jednen a čtvrt bilionu korun.

Podniky dluží bankám přes 994 miliardy korun, což je meziročně více o 25 miliard korun.

Často se mluví o nebezpečí dluhové pasti, do které se lidé mohou dostat. To je případ lidí, kteří peníze projí nebo si půjčí na dovolenou. Ale pokud jde například o investici do bydlení, vnímá se to jako zdravé zadlužení.

Záleží ale na tom, jestli si to dlužník dobře spočítá a půjčí si jen takový obnos, který bude moci bez problémů dlouhodobě splácet. A to i v případě, že onemocní nebo přijde o zaměstnání. Pokud si odpovědně uvědomí své možnosti a bude z nich reálně vycházet, dluh ho neohrozí.

Úrokové sazby hypoték jsou poslední dobou hodně nízké. I to může být jeden z důvodů, proč se domácnosti více zadlužují. Hypotéky se totiž podílí na zadlužení domácností největší měrou. Jsou na historických minimech zejména díky nízkým úrokovým sazbám, které drží centrální banka. A lidé toho zjevně využívají.

Kupují se nemovitosti

K tomu ještě poslední dobou klesají ceny nemovitostí. A to motivuje k dalšímu zadlužování domácností. Jde přitom o relativně bezpečné zadlužení, protože oproti předchozím letům banky zpřísnily nároky na své potenciální dlužníky a zároveň i domácnosti jsou poučenější a důležitá rozhodnutí, jako je koupě domu nebo bytu, pečlivě zvažují.

Za rostoucími dluhy podniků zase stojí potvrzení postupného oživení české ekonomiky. Podniky více investují, rozšiřují výrobu a berou si na to provozní úvěry.

Podle nedávného průzkumu společnosti PwC plánují šéfové nejvýznamnějších firem působících na českém trhu financovat svůj růst pomocí bankovního úvěru. V případě firem v rukou českých podnikatelů jsou to dokonce čtyři pětiny.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme