Inspektoři překontrolují barely s chemikáliemi v chrudimské Pentě, kde unikla kyselina

Sobotní únik kyseliny dusičné z areálu chrudimské firmy Penta se nesmí podle pardubického hejtmana Martina Netolického z ČSSD opakovat. Havárii způsobil zrezivělý šroub na vypouštěcím ventilu skladovacího kontejneru. Pardubický kraj spolu s Inspekcí životního prostředí chce proto zkontrolovat všechny uzávěry na barelech, ve kterých jsou nebezpečné látky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nebezpečné chemikálie (ilustr. foto)

Nebezpečné chemikálie (ilustr. foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Sobotní únik kyseliny dusičné z areálu chrudimské firmy Penta řešila i bezpečnostní rada kraje. Při kontrole přímo na místě si ověřili, že k havárii došlo kvůli únavě materiálu, nešlo tedy o pochybení pracovníků společnosti.

Zástupci kraje a České inspekce životního prostředí se také shodli na tom, že únik kyseliny naplňuje podmínky závažné havárie.

„V těchto dnech jsou skutečně extrémní teploty, nicméně podle zjištění inspekce je to havárie nezávislá na klimatických podmínkách. Takže je nezbytné, aby všechny uzávěry byly překontrolovány, aby k něčemu podobnému nedošlo,“ zdůrazňuje pardubický hejtman Martin Netolický.

Havárie ve firmě Penta znepokojila i chrudimskou radnici. Navíc ji znejistilo zjištění, že společnost v Píšťovech skladuje také sloučeniny uranu a thoria. Radioaktivní prvky podléhají povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Město ale takovou informaci vůbec nemělo k dispozici.

„Určitě budu chtít slyšet, jestli materiály, které se v této lokalitě vyskytují, nejsou ohrožující pro obyvatelstvo pro případ nějakých budoucích krizových situací. A´t už je to požár nebo únik nějakých látek,“ říká starosta Chrudimi Petr Řezníček (SNK-ED).

Josef Kopecký, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme