Chrápání trápí každého pátého člověka z Vysočiny. Zájem o spánkovou laboratoř roste

Chrápání a dlouhé dechové pauzy ve spánku trápí stále více lidí na Vysočině. Z 90 procent jde o muže, ženy se do problémové skupiny dostávají většinou až po menopauze. Na to, aby se příčina a vážnost chrápání nebo pauzy v dýchání zjistila, slouží spánková laboratoř. Zájem o ni roste, v Jihlavě je často zamluvená i půl roku dopředu. Podobný zájem je také o přístroj, který si pacient zapůjčí domů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z pacientů právě absolvuje monitoring spánku

Jeden z pacientů právě absolvuje monitoring spánku | Foto: Pavel Sedláček

„Spánkových laboratoří není v České republice velké množství, protože ta problematika byla u nás dlouho odsouvána. A ani jsme se nevěnovali výchově odborníků,“ vysvětluje enormní zájem o spánkovou laboratoř primář plicního oddělení jihlavské nemocnice Tomáš Snížek.

Kvůli problémům s chrápáním navštíví jihlavskou nemocnici ročně kolem 300 lidí. Placenou operaci, která je problému zbaví, podstoupí zhruba třetina z nich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spánkovou laboratoř v jihlavské nemocnici navštívila redaktorka Olga Štrejbarová

„Absolvuje u nás základní screeningové vyšetření, kde vyloučíme těžkou nebo středně těžkou spánkovou apnoi. Pak ho posíláme ke krčařům, kteří jsou schopni provést nějaký plastický zákrok horních cest dýchacích,“ popisuje Snížek.

Poruchy spánku mohou mít podle něj daleko vážnější následky, než jen oddělenou ložnici. Nejzávažnější jsou prý četné dechové pauzy v průběhu spánku, které snižují hladinu kyslíku a uvolňují adrenalin.

„Takže člověk místo aby v noci odpočíval, ždímá v uvozovkách ze sebe adrenalin. To se považuje za velmi závažný rizikový faktor celé řady onemocnění, jako je srdeční slabost, poruch srdečního rytmu, mozkové příhody, těžce zvládnutelný vysoký krevní tlak, těžce zvládnutelná cukrovka a podobně,“ přibližuje.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme