Obří farmaceutická fúze se konat nebude. AstraZeneca odmítla i poslední nabídku Pfizeru

Z vytvoření největší farmaceutické firmy na světě alespoň prozatím sešlo. Britský podnik AstraZeneca odmítl i poslední vylepšenou nabídku svého amerického rivala, společnosti Pfizer. I 69 miliard liber, tedy 2,3 bilionu korun, je podle Britů málo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská AstraZeneca odmítla i poslední nabídku amerického Pfizeru na převzetí

Britská AstraZeneca odmítla i poslední nabídku amerického Pfizeru na převzetí | Zdroj: Reuters

„Nabídka je ve své podstatě podhodnocením naší společnosti a naší unikátní schopnosti dodávat léky na trh a vytvářet hodnoty. Vidíme riziko i v uskutečnění celé transakce," řekl BBC předseda představenstva AstraZeneca Leif Johansson.

Americký Pfizer dodal, že poslední nabídku už dál vylepšovat nehodlá. Kontroverzní převzetí se řeší v nejvyšších patrech britské politiky. Podle premiéra Camerona londýnská vláda zachovává přísně neutrální postoj.

Mezi členy Dolní sněmovny ale jasně převládají obavy z možného propouštění a oslabení vědeckého výzkumu, pokud by Pfizer světovou farmaceutickou „osmičku" skutečně převzal.

Škrtání pracovních míst a zavírání továren totiž provázely jeho předešlé akvizice.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme