Na vojenském cvičišti u Strašic na Rokycansku začíná prezentace armády Bahna 2014

Na 50 tisíc návštěvníků se i letos očekává na Dni pozemního vojska Bahna 2014. Pětadvacátý ročník bude tradičně ve vojenském prostoru u Strašic na Rokycansku. Ojedinělá akce Armády České republiky je největší svého druhu nejen u nás, ale i ve světě. Do prezentace, která je zároveň vojenským cvičením, se zapojí na 800 profesionálních vojáků a chybět nebudou ani bojové ukázky klubů vojenské historie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenská přehlídka Bahna 2013

Vojenská přehlídka Bahna 2013 | Foto: Martina Klímová

Armáda představí na letošních Bahnech na 250 kusů současné vojenské pozemní techniky a do prezentace, která je zároveň vojenským cvičením, se zapojí na 800 profesionálních vojáků.

„Jsou tady všechny modifikace obrněného transportéru Pandur, je tady pásová technika, jak tanky, tak bojová vozidla pěchoty. Podílí se na tom i příslušníci vzdušných sil,“ říká náčelník organizačního štábu Jaromír Hlobílek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O letošním 25. ročníku armádní přehlídky Bahna natáčela reportérka Martina Zettlová

Podle něj nebude chybět bojová ukázka armády, která předvede útočnou operaci k vyhledání a zničení nepřítele.

„Opustili jsme tématiku činnosti v misích a jdeme, jak říká velitele pozemních sil, do tvrdé války. To je boj proti nepříteli, obrana republiky,“ dodává Hlobílek.

Bahen se účastní také tři stovky členů vojenských historických klubů. Ve dvou historických ukázkách připomenou 100 let od vzniku československých legií a 70 let od zahájení dukelské operace během 2. světové války.

Jen z Muzea na demarkační linii v Rokycanech sem přijelo na 80 kusů historické vojenské techniky.

„Uvidí tady samozřejmě legendární tanky T34, celou kolekci amerických aut z druhé světové války, v ukázkách bude i letectvo,“ říká ředitel muzea František Koch.

Návštěvníci se mohou těšit také na hromadný seskok výsadkářů, průlety armádních letounů, ukázky vojenské kynologie a představí se i policisté a vězeňská služba.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme