ZŠ v Hostivici má žákovi zaplatit 50 tisíc za to, že se snažila utajit jeho šikanu

Školy si budou muset dávat pozor, jak řeší šikanu. Soudce pražského krajského soudu Vojtěch Cepl vynesl průlomový verdikt. Rozhodl, že škola v Hostivici musí zaplatit 50 tisíc korun svému bývalému žákovi za to, že se vedení školy snažilo šikanu chlapce ututlat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školní třída (ilustr. foto)

Školní třída (ilustr. foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng, Elias Minasi

„Projevů šikany jsme už zažili mnoho, od nadávání po fyzické ataky proti žákům,“ říká ředitelka školy Jiřího Gutha-Jarkovského Jitka Kendíková.

Zatím to ale nikdy nedošlo tak daleko, že by šikanu u nich na škole řešila policie. Nejzávažnější byl případ žáka, kterému spolužáci nedříve nadávali, později mu vyhazovali věci a dokonce ho fyzicky napadli.

Podle průzkumů se šikana v nějaké formě objevila na každé třetí základní škole v Česku. Své o tom ví i bývalý žák ze základní školy v Hostivici u Prahy.

Chlapec chodil do čtvrté třídy, když odjel na školu v přírodě. Zpátky se vrátil jako vyměněný - podle jeho matky vůbec nekomunikoval a byl uplakaný. Nakonec matce řekl, že mu v chatce spolužáci stáhli kalhoty a jeden z nich ho znásilnil. To se sice neprokázalo, ale prý není sporu o tom, že spolužáci chlapce šikanovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémem šikany na základních školách se zabývala reportérka Markéta Chaloupská

„Jednalo se o takovou tu standardní šikanu, kdy ho dlouhodobě ponižovali a mlátili. Nic dalšího prokázáno nebylo,“ uvádí soudce Vojtěch Cepl.

Za incident z jara 2009 rozdalo vedení hostivické školy nejprve třem chlapcům důtky. Když se ale případ dostal na veřejnost, začala škola couvat. Učitelé najednou popírali, že by se stalo cokoli špatného. Kvůli tomu soudce Cepl školu potrestal.

„Jednala rozporně s tím, jak začala jednat na začátku. Došlo tam k jakémusi obratu o 180 stupňů. Zřejmě předpokládali, že se to vyřeší školními tresty a dál se o tom nebude mluvit. Když se to začalo dále rozmazávat, začali popírat, že nějaký problém je,“ vysvětluje Cepl.

Ředitel školy Josef Mareš v emailu napsal, že se chce proti rozsudku odvolat:

„Verdikt jsem si zatím vyslechl pouze z úst pana předsedy, ale v písemné formě nebyl dosud škole doručen. Pan předseda zde podle mého pohledu povýšil právo nad pravdu a spravedlnost.“

Krajský soud v Praze | Foto: Marián Vojtek

Podle náměstka České školní inspekce Ondřeje Andryse jde bezesporu o precedent, ke kterému budou přihlížet v rámci dalších kontrolních aktivit.

Chlapec je podle serveru e15.cz dlouhodobě v péči psychiatrů. Podle dětského psychologa Václava Mertina má jakékoliv ponižování vliv na psychiku.

Za šikanu hrozí žákům v krajním případě i vyloučení. Na tak přísný trest ale sáhne jen pár škol ročně.

Prevence šikany? Trávit s dětmi víc času

Václav Mertin s rozsudkem principiálně souhlasí. „Škola má dbát o tělesné i duševní zdraví dětí. Jestliže v tomhle něco opomine, tak musí následovat určitá sankce, protože je to instituce,“ říká dětský psycholog.

Podle něj ale problému šikany nemůže škola předejít úplně. Když už se ale něco stane, je třeba se k tomu postavit čelem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematice šikany mluvil dětský psycholog Václav Mertin

Podle odhadů je ve školách šikanováno přes třicet procent dětí. „Nemyslím si, že by všechny děti, které uvádějí, že byly šikanovány, měly traumatizující zážitky a následky až do smrti,“ dodává Mertin. Snadno se ale se šikanou nevyrovnává nikdo.

Traumatizující může být šikana i pro rodiče. A to nejen pro rodiče šikanovaného dítěte, ale i pro rodiče toho šikanujícího.

Jako prevence může zafungovat i to, když rodiče se svými dětmi tráví víc času.

„Ve chvíli, kdy jsme s dětmi, tak se výrazně zmenšuje pravděpodobnost, že bude docházet k něčemu, čeho bychom si nevšimli,“ vysvětluje.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme