Rusko a Ukrajina se na nové ceně plynu nedohodly, sejdou se znovu

Rusko a Ukrajina se nedokázaly dohodnout na ceně za dodávky zemního plynu. Jejich schůzka v Bruselu za účasti Evropské komise zkrachovala po více než sedmi hodinách jednání. Podle diplomatů by se ale zástupci obou zemí měli buď dnes nebo zítra sejít znovu. V případě nedohody může dojít k výpadku dodávek ruského plynu Ukrajině, který může postihnout i země Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod

Plynovod | Foto: Free Digital Photos

„Naši ukrajinští a ruští partneři se musí poradit se svými vládami a prezidenty. Pak se setkáme znovu,“ řekl eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger.

Ukrajinci chtějí za ruský plyn platit sníženou cenu, kterou Moskva poskytla tehdejšímu prezidentu Viktoru Janukovyčovi. Rusko ji ale po jeho svržení jednostranně zvýšilo.

Evropská unie chce zmařit výstavbu plynovodu South Stream, tvrdí Rusko

Číst článek

Podle vysoce postaveného diplomata jsou obě strany blízko ke kompromisu ohledně ceny, chybí ale dohoda o splátkách ukrajinského dluhu za ruské dodávky.

Rusko Ukrajincům hrozí tím, že budou muset za plyn platit předem. To Kyjev odmítá a podle expertů by to mohlo vést až k úplnému zastavení ruských dodávek.

Plynovody | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme