Na americkou burzu vstoupil vydavatel časopisů Time. Jeho akcie hned klesly

Vstup na burzu amerického vydavatelství Time se moc nevydařil. Firma si na trh přišla pro větší kapitál, ale její akcie hned první den obchodování klesly. Zatímco upisovací cena akcií byla 23 dolarů a 48 centů, hned při prvním obchodování kurz spadl o 4 procenta na zhruba 22 dolarů za akcii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza, finance

Burza, finance | Foto: Free Digital Photos

Některým mediálním podnikům se nedaří plynule přejít od tištěných verzí deníků nebo týdeníků k digitálním mutacím, a přitom neztratit čtenáře. Částečně se to podle odborníků týká právě i vydavatelství Time.

Time je největší vydavatel časopisů na americkém trhu. Patří mu například tituly Fortune, Time nebo People. Donedávna byl součástí obří mediální skupiny Time Warner.

Firma prý stojí před nejistou budoucností, protože náklady časopisů klesají a čtenáři dávají přednost bezplatným zprávám a dalším materiálům na internetu. Stále ale zaměstnává tisíce lidí, takže na světovém mediálním trhu patří mezi významné hráče.

Nevýnosné tiskové divize ale oddělují i další mediální skupiny. Patří mezi ně třeba News Corporation.

Pokles čtenářů se projevuje i na hospodaření společnosti Time. Její výnosy se v posledních třech letech snížily o 9 procent na loňských 3,25 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 68 miliard korun.

Firmě meziročně spadl i provozní zisk, a podnik je dokonce v dluhu, protože potřeboval zaplatit jednorázovou dividendu pro akcionáře bývalé mateřské společnosti Time Warner. Řešením měl být právě vstup na burzu, který má společnosti přinést potřebný kapitál na financování provozu a případný růst firmy.

Téměř 10 let je na pražské burze CME, vlastník TV Nova. Společnost je ve ztrátě, která se ale podle posledních údajů firmy začíná postupně snižovat. Zahajovací cena jejích akcií byla 1220 korun. Dnes je hodnota jedné akcie zhruba 57 korun.

CME patří do zmiňované skupiny Time Warner, která donedávna vlastnila i vydavatele časopisů Time.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme