Filmový festival v Cannes skončil, Zlatou palmu si odvezl turecký film Zimní spánek

Vyhlášením vítězů skončil 67. ročník filmového festivalu v Cannes. Film tureckého režiséra Nuriho Ceylana nazvaný Zimní spánek získal na festivalu Zlatou palmu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Nuri Bilge Ceylan získal na festivalu v Cannes Zlatou palmu za snímek Zimní spánek

Režisér Nuri Bilge Ceylan získal na festivalu v Cannes Zlatou palmu za snímek Zimní spánek | Zdroj: Reuters

Vítězný snímek Zimní spánek tureského režiséra Nuriho Ceylana trval více než tři hodiny a byl inspirován povídkami Antona Pavloviče Čechova.

Zlatou palmu získal film díky příběhu mocného a bohatého muže s pokřivenou morálkou, který žije v horách a utlačuje svou ženu a sestru. Podle předsedkyně poroty Jane Campionové má film krásný rytmus.

Cenu pro nejlepšího herce získal Timothy Spall za výkon v dramatu Mr. Turner o slavném britském malíři, který režíroval Mike Leigh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z filmového festivalu v Cannes přinesl informace francouzský zpravodaj Jan Šmíd

Trofej za nejlepší herečku si odvezla Julianne Mooreová za roli hysterické hollywoodské herečky ve snímku Mapy ke hvězdám. Drama režíroval David Cronenberg, který stojí například za filmy Východní příliby nebo Moucha.

O posledních dvou zmiňovaných filmech se mluvilo v předvečer vyhlášení jako o nejvážnějších kandidátech na Zlatou palmu. Cenu poroty získal nestor filmu Jean-Luc Godard za snímek Sbohem jazyku.

Jan Šmíd, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme