Islamisté směřují na Bagdád, iráčtí vojáci před nimi prchají

Spojené státy zvažují bezpilotní letecké údery v Iráku proti postupujícím džihádistům. Podle Bílého domu ale pozemní operace nepřipadá v úvahu. V zemi už jsou údajně íránští vojáci a dá se očekávat, že Teherán pošle další. Ozbrojenci organizace Islámský stát v Iráku a Levantě napojené na Al-Káidu se přiblížili na vzdálenost několika desítek kilometrů od Bagdádu a podle svých slov se chystají k útoku na iráckou metropoli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové iráckých bezpečnostních sil v Bagdádu. Do armády se hlásí mnoho dobrovolníků

Členové iráckých bezpečnostních sil v Bagdádu. Do armády se hlásí mnoho dobrovolníků | Zdroj: Reuters

Poslední pozice islamistických ozbrojenců jsou asi 70 kilometrů severně od Bagdádu.

Džihádisté ale nepostupují jen směrem k iráckému hlavnímu městu, konsolidují také své dobyté pozice v severních provinciích a i tam obsazují další městečka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Iráku sleduje blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Zatím poslední zprávy mluví o dobytí Džalavly blízko íránských hranic. Vojáci pravidelné irácké armády odtud před islamisty de facto prchli. Situace využívají i Kurdové, kteří rozšiřují své autonomní území.

V dvoumilionovém Mosulu, největším dobytém městě na severu země, se islamisté předvádějí v nejmodernějších amerických pick-upech, obrněných vozidlech a vrtulnících, které tam zanechala irácká armáda.

Poprvé v historii těchto islamistických hnutí a organizací tak mají k dispozici také leteckou vojenskou techniku. V dalších městech jezdí s vojenskými auty i děti.

Radikální ozbrojenci mají pod kontrolou také finanční zdroje. Vyloupili několik bank a odnesli si i zlaté cihly. S ovládnutím Mosulu jim navíc padl do ruky ropovod, kterým proudí ropa na západ.

V Bagdádu se čekají silné boje

Podle některých zpráv se v Bagdádu formují šíitské milice na obranu metropole. V případě, že organizace Islámský stát v Iráku a Levantě splní své výhrůžky a na hlavní město skutečně zaútočí, mezi šíity a sunnitskými džihádisty se dají očekávat tvrdé střety.

Dosud islamisté procházeli městy a územími obývanými sunnitským obyvatelstvem, a to džihádisty v mnoha případech i vítalo, protože sunnité jsou proti současné irácké vládě, vůči které nemají důvěru.

Bojovníci organizace Islámský stát v Iráku a Levantě v severoiráckém Mosulu | Foto: Reuters

K radikálům se také přidávají bývalí vojáci a příslušníci svrženého režimu Saddáma Husajna, který byl sunnitský. Tito lidé s americkou invazí před 11 lety ztratili svá privilegia a teď se snaží je získat zpět.

„Irácká armáda se reorganizuje, aby ofenzivu islamistů odrazila,“ tvrdí přesto sebevědomě ministr zahraničí Hošjár Zíbárí.

V některých čtvrtích Bagdádu teď vojáci pročesávají domy a hledají ozbrojence. V irácké metropoli vládne v předtuše útoku strach jak mezi civilisty, tak i vojáky.

Podle OSN zahynuly od začátku ofenzivy radikálů v Iráku až stovky lidí. Popraveno bylo nejméně 18 civilistů, další lidé byli uneseni a vězněni. Ozbrojenci prý také v dobytých městech vraždí policisty a lidi, kteří pracovali pro iráckou správu.

Cizinci se evakuují, Češi ne

Američané už mezitím z Iráku začali postupně evakuovat své občany, především z blízkosti Bagdádu. Jde převážně o osoby, které pomáhaly s výcvikem tamních jednotek. Německo zase vyzvalo své obyvatele, aby opustili některé irácké oblasti včetně hlavního města.

České úřady zatím nezvažují evakuaci tamního velvyslanectví. Podle mluvčího ministerstva zahraničních věcí Davida Frouse české zastoupení v Bagdádu funguje normálně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O irácké krizi mluvil komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

„Vývoj bezpečnostní situace v Iráku průběžně velmi podrobně sledujeme a vyhodnocujeme. Aktuální doporučení pro české občany ohledně cest do Iráku je na našich internetových stránkách. K dalšímu působení našeho velvyslanectví v Bagdádu teď nemáme podrobnější informace,“ řekl.

Turisté v Iráku nemají povinnost hlásit se úřadům, tudíž české ministerstvo zahraničí neví, kolik je v tuto chvíli v Iráku Čechů. Podle velvyslance Alexandra Langera jsou jich v Bagdádu maximálně desítky. Většinou tam zřejmě pracují na stavebních projektech.

Ceny ropy se kvůli bojům v Iráku zvedly na několikaměsíční maxima

Číst článek

Langer ví ale právě jen o těch, kteří se ambasádě sami nahlásí. „Doufám, že jsou rozumní a že dodržují bezpečnostní pravidla. Vydali jsme varování českým občanům, aby sem v současné době nejezdili, eventuálně aby opustili tuto zemi,“ uvedl.

Vojenská situace v Iráku | Foto: ČTK

Štěpán Macháček, Helena Berková, Pavlína Nečásková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme