Provoz na D1 komplikuje nejen rekonstrukce a neukáznění řidiči, ale i přecházející labutí rodina

Na Vysočině na dálnici D1 brzdí řidiče labutí rodinka. Užívá si pohodlí nabízející jim rybníky na levé i pravé straně. Dokud se mláďata nenaučí létat, převádí je rodiče za potravou přes dálnici pěšky. Na kilometru 117 buďte proto velmi opatrní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rybník u dálnice D1 na 117. kilometru. Odtud labutě přecházejí dálnici na druhou stranu

Rybník u dálnice D1 na 117. kilometru. Odtud labutě přecházejí dálnici na druhou stranu | Foto: Petr Palovčík

Tísňová linka policie přijímá telefonát od řidiče, který upozorňuje na labutě, které se pohybují na 117. kilometru dálnice D1 a posílá na místo hlídku.

„To, že se na dálnici labutě objevují, je jev opakovaný,“ potvrzuje telefonické hlášení mluvčí policie na Vysočině Dana Čírtková.

„Chytat na dálnici labutě není jednoduché ani pro policisty. Zatím musíme konstatovat, že labutě na dálnici D1 žádnou nehodu nezpůsobily. Vždycky se policistům podařilo vyřešit situaci tak, aby k žádné kolizi nedošlo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

U Velkého Beranova natáčel redaktor Petr Palovčík

Podle zoologa Aleše Tomana hledají labutě čerstvou potravu: „Když spasou vegetaci, kterou se živí, tak hledají čerstvé pastviště na druhé straně dálnice. Komunikace pro ně není překážkou.“

Rušného provozu na dálnici se nebojí. „Labutě velké, které hnízdí tady u nás a ve střední Evropě, jsou svým způsobem domestikované. Klidně si troufnou vstoupit na komunikaci. Samozřejmě neznají riziko, které jim tam hrozí.“

Rybník u dálnice D1 na 117. kilometru. Odtud labutě přecházejí dálnici na druhou stranu | Foto: Petr Palovčík

Od rybníku vede stará cesta, kterou přerušuje dálnice D1. „Většinou když se labutí rodina stěhuje, tak jdou pěšky. Zvlášť když mají mláďata. To budou zcela určitě přecházet pěšky i dospělí ptáci,“ dodává zoolog, který na stejném místě našel dvě usmrcená mláďata vydry říční.

„Letos jsme se po třetím případu zkontaktovali s agenturou na ochranu přírody. Mělo by být přijato nějaké řešení, které by spočívalo v nějakém vhodném oplocení,“ doplňuje Čírtková.

Labutě už v dohledné době chodit po dálnici nebudou. Zabránit v tom další zvěři je horší. U Beranova už přitom na dálnici lovili koně, krávy, ovce i klokana.

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme