Rudník ještě rok po povodni odstraňuje škody. Na velkou vodu už je ale připraven lépe

Ještě rok po povodních se Rudník na Trutnovsku teprve vzpamatovává z velké vody. Obec zdokonaluje varovný systém, silničáři opravují cesty a Povodí Labe se chystá zpevnit břehy řeky Čistá. Práce je v obci vidět na každém rohu. Lidé se ale další velké vody stále bojí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odstraňování následků povodní v Rudníku

Odstraňování následků povodní v Rudníku | Foto: Václav Plecháček | Zdroj: Český rozhlas

„Zatím se tady toho moc nezměnilo, zásyp, který slibovali. Je to po vodě a naproti slibovali, že to začnou dělat v dubnu a zatím se neděje vůbec nic,“ říká chatař z Rudníku Václav Himpl. Podobně jako u jeho chalupy jsou i na dalších místech v Rudníku následky loňských povodní stále patrné.

„Je to přesně rok a to datum na lidi určitě působí, protože spousta lidí se ještě s následky loňských povodní nevyrovnala,“ přibližuje náladu v Rudníku tajemník obce Jiří Jirásek. Vedení města teď žádá o dotaci na stabilizaci sesuvů půdy ve výši 11 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Rudníku rok po povodních natáčela redaktorka Hana Novotná

Silničáři už také začali s opravami cest první a druhé třídy na Trutnov a Hostinné. Povodí Labe by mělo letos zpevnit břeh řeky Čistá. Na to pak čekají majitelé domů podél řeky, aby mohli sami začít s opravami.

„Tím, že ten břeh spadl, roh baráku klesl. Tak uvidím, jak to bude vypadat, až se to zasype. Na to musí být technika, to si člověk sám neudělá. Ani náklady na to nemůžeme obětovat,“ dodává chatař Václav Himpl.

Loňská povodeň v Rudníku všechny zaskočila. Rok poté je obec na případnou další povodeň připravena mnohem lépe. Do skladu přibyly výkonné svítilny, plovací vesty nebo voděodolné telefony.

„Běžně užívané dotykové telefony v tom vlhku a vůbec v těch špinavých rukou zkrátka nefungují. Máme připravený agregát s nouzovým rozvodem elektrické energie, máme zásobu sava, košťata, rukavice, pláštěnky, holinky,“ popisuje tajemník Jiří Jirásek.

Během června budou technici v Rudníku instalovat také nový výstražný systém za 2,3 milionu korun. Ten bude fungovat plně automaticky a to i v případě výpadku elektrického proudu. Odstraňování povodňových škod v Rudníku by podle vedení obce mělo trvat ještě dva roky.


Zvětšit mapu

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme