Jihočeští záchranáři mají tento týden napilno. Lidé ve vedrech kolabovali

Úmorná vedra v posledních dnech více zaměstnala jihočeské záchranáře. Počet jejich výjezdů se zvýšil o třicet procent. Situace by se měla uklidnit, až se počasí ustálí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve vedru ošetřili záchranáři jeden kolapsový stav

Ve vedru ošetřili záchranáři jeden kolapsový stav | Foto: Václav Malina

Tento týden zaznamenali na dispečinku jihočeské záchranky o něco víc telefonátů, než je běžné. Na vině byly tropické dny.

„Nejvíce problémů v tomto počasí mívají starší lidé s chronickými onemocněními a poměrně ohrožené jsou také malé děti,“ říká mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková a dodává:

„Pokud nedodržují pitný režim a nezdržují se ve stínu, tak je pro ně toto počasí velmi zatěžující. Bohužel vždy se najde někdo, kdo musí akutně posekat trávník ve tři odpoledne v největším parnu, a to po tom nedopadá dobře.“

Úmorná vedra se podepisují i na řidičích. „Já se domnívám, že i řada dopravních nehod, které byly v poslední době poměrně časté, byla zprostředkovaně důsledkem vysokých teplot,“ míní ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý.

„Protože lidé jsou unaveni, ztrácejí pozornost, nejsou při jízdě autem dostatečně hydratovaní. Takže i tento aspekt, který je mnohdy opomíjen, hraje významnou roli,“ doplňuje.

I když se teploty tento týden přes třicítku už nepřehoupnou, záchranáři počítají s tím, že počet výjezdů se příliš nesníží. Prudká změna počasí se na něm totiž také podepíše.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme